Un innovador producte turístic dóna a conèixer el Camí de l'últim Càtar
La iniciativa transmèdia, que combina la narració i les noves tecnologies, compta amb el suport del Parc Natural de l'Alt Pirineu. El tram ludificat va de la Seu d'Urgell a Àreu
El producte turístic “Belibasta, el Camí de l'últim Càtar”, promogut pel Camí dels Bons Homes amb el suport del Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha incorporat a la seva oferta un nou format transmèdia que combina la narració i les noves tecnologies per jugar, gaudir i conèixer millor l'entorn del Camí de l'Últim Càtar i del Parc Natural de l´Alt Pirineu. El tram ludificat va de la Seu d´Urgell a Àreu.
El projecte se centra en el transmedia storytelling, una nova forma d'explicar històries fent servir mitjans i formats de comunicació tant emergents com tradicionals. A través de múltiples canals s'articula un espai de relació entre el territori i el visitant incorporant relats, geocaching i informació. Es tracta d'un veritable sistema turístic disponible en diverses plataformes: App, web, llibres o mapes, sempre amb un relat com a fil conductor.
El joc consisteix en descobrir i conèixer 8 indrets del Parc Natural de l’Alt Pirineu a partir del Camí de l’últim Càtar i les cançons i pistes amagades en el territori, que s’han d’aconseguir mitjançant la tecnologia mòbil de l'App TuristIQ. La proposta amplia el públic objectiu de la ruta, obrint-la també a un destinatari més familiar.
Al web, que es presenta dimarts que ve, es mostrarà el relat i els llocs, cançons i personatges, a més d'uns mots encreuats on es depositen les paraules claus col·leccionades a l'App i que et permeten guanyar premis i recompenses. Durant la Fira de Sant Ermengol ja es va duu a terme una prova de la proposta.
Narrativa del projecte
Belibasta, traït i enganyat per un agent de la Inquisició, camina cap a la seva mort a la foguera. És l’any 1321 (s.XIV), amb el darrer dels càtars i d’una època. Abans de la persecució, els bons homes vivien en pau a l’Occitània en un moment de floriment de les arts, amb puntals com la música trobadoresca, que fou exportada a l’actual Catalunya, Itàlia i altres regnes.
A Belibasta l'acompanyen els seus estats d'ànims i els records de les cançons d'aquells trobadors mentre camina pel magnífics paisatges del Pirineu. A certs llocs especials, el protagonista deixa algunes cançons amagades. Ara es poden trobar per descobrir el camí i l'esperit dels càtars. Dins de les cançons s'hi amaguen pistes i missatges: el llegat de Belibasta. Les pistes estan tematitzades segons la identitat de cada lloc. Buscar les pistes, trobar on s'amaguen les cançons, escoltar-les i trobar els missatges ocults esdevé tota una experiència turística del 'Camí de l'Últim Càtar'.
Belibasta a Barcelona
La presentació de la nova oferta turística tindrà lloc la propera setmana a Barcelona coincidint amb la Transmedia Week, una comunitat global sobre les narratives transmedia nascuda a Barcelona. La plataforma connecta una sèrie de ciutats globals a través de meet-ups allotjats localment, conferències, tallers, debats i hackathons. El dimarts 27 d´octubre tindrà lloc la presentació institucional en un acte que es portarà a terme a les 18.30 h al Palau Robert i que comptarà amb la presencia del periodista Víctor Amela, autor del llibre “El Càtar Imperfecte”.
D'altra banda, el dissabte 31 s'organitzarà la Hackató “Belibasta: Narració Turisme i Tecnologia”, on s'ha convidat storytellers, experts en turisme, dissenyadors interactius i d'App, productors, professionals de la comunicació, investigadors, emprenedors i estudiants. La iniciativa compta amb la col·laboració d'STORYCODE Barcelona, una comunitat global oberta a tots els interessats en les narratives transmèdia de ficció i no ficció. L´objectiu de la hackató és el d´explorar col·lectivament les possibilitats de la narració basada en localitzacions (location-based-storytelling) o, dit d’un altra manera, veure com una app, un determinat territori i una història poden ajudar a dissenyar espais turístics mitjançant relats i jocs.
La Ruta de l'últim Càtar
Es tracta d'un itinerari transfronterer que discorre entre Gósol (Berguedà) i Tarascon d'Arièja (Arieja), seguint un traçat en certa manera paral·lel al Camí dels Bons Homes que travessa els entorns pirinencs on es van moure bona part dels càtars refugiats a Catalunya. En concret, recrea el darrer viatge de Guillem Belibasta, últim ancià o perfecte càtar conegut, nascut a Cubièra i mort a Vila-roja del Termenès, poblacions situades dins de l’actual regió francesa de Llenguadoc-Rosselló.
És la segona ruta senderista del Camí dels Bons Homes, un brancal paral·lel de l’itinerari inicial amb una distància de 189 km, que connecta el Parc Natural del Cadí-Moixeró i el de l’Alt Pirineu amb el Parc Regional d’Arieja. Té cinc etapes catalanes i quatre de franceses.