Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un llibre recull una trentena de fotos antigues de ''fallaires'' de Pere Català Roca

Un llibre recull una trentena de fotos antigues de ''fallaires'' de Pere Català Roca

30/06/2011 13:40

El poble d'Isil ha recuperat durant el cap de setmana de Sant Joan les imatges publicades al llibre Isil i les Falles (1957), que recull una trentena de fotografies de Pere Català Roca (1923-2009). El fotògraf, que es dedicà a l'estudi i la divulgació de la cultura popular catalana, es va desplaçar l'any 1957 a Isil (Pallars Sobirà) per documentar la revetlla de Sant Joan, el poble i la tradició de les ''falles''.

L'essència de la festa es manté intacta malgrat que les instantànies són de fa més de 50 anys. Les imatges mostren aquesta tradició amb les plantades al Faro, la benedicció de la gran falla, la baixada de les falles, els fallaires, el fadrí i la fadrina major, la rebuda als fallaires al poble, la visita a l'església dels fallaires, la foguera o el ball de bastons.

A més a més, al llibre apareix un text del 1997 en què el fotògraf Pere Català explica la causa principal que el va portar a fotografiar les falles d'Isil el 1957. Català explica que va ser una petició de Joan Amades, que en aquells moments era pràcticament cec i no es podia desplaçar al Pirineu i volia documentació de la celebració a Isil del solstici d'estiu.

Durant el cap de setmana de Sant Joan totes les imatges del llibre es van poder veure penjades amb grans formats a les façanes de les cases del poble. Els visitants van poder observar el poc canvi que ha patit aquesta festa amb el pas dels anys, de la qual se'n desconeix quan va començar a celebrar-se.

Les falles

Les falles són troncs de fusta, asclats i entatxonats de teies, que els fadrins baixen del Faro fins al poble, on són rebuts com a herois "perquè han baixat el foc de la muntanya". És un camí difícil, ja que no està marcat i és cada fallaire el que fa llum al que va al seu darrera. Les falles més grosses es fan tombar enceses costa avall.

El senyal per iniciar el recorregut és l'encesa de la falla major situada al mig de la plaça del poble. L'any 1957, el capellà, com autoritat principal del poble, beneïa i encenia la falla major. Ara els temps han canviat i l'encarregat de fer-ho és el president de l'Associació de fallaires d'Isil.

Al 1957 els que baixaven les falles eren els homes solters, els fadrins, mentre que ara baixen tant homes solters com casats i és habitual veure-hi en cada edició alguna dona.

En arribar els fallaires al poble els esperen les dones que els entreguen un ramet de flors, coca i un vaset de vi i els musics. Les imatges de Català mostren com els fallaires abans d'entrar als carrers del poble van al cementiri i fan una creu a la porta, tot recordant als companys morts. Aquesta tradició encara es manté intacta.

Mostrar formulari de contacte