Un reportatge fotogràfic sobre la tardor al Pirineu guanya el primer Premi Especial Antonio Franco Estadella, dins dels Pica d'Estats
El certamen ha rebut enguany 188 treballs. El guardó de premsa especialitzada en viatges ha estat per a un treball sobre el romànic de la Vall de Boí; i el de ràdio, per a un programa sobre el Parc Nacional d'Aigüestortes
Segons el jurat, el treball publicat al suplement 'Lectura' del diari 'Segre' el desembre del 2020 ha sabut "captar la vivacitat de colors i l'explosió de la natura". El premi, que l'any passat es va haver d'ajornar per la pandèmia, ha rebut un total de 188 treballs. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i president del jurat, Joan Maria Morros, ha destacat la quantitat i varietat dels treballs presentats en aquesta edició. I pel que fa al premi especial, ha assenyalat que conté "fotografies absolutament extraordinàries que aconsegueix transmetre l'explosió de colors de la natura durant la tardor i conviden a visitar aquests paratges".
De la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha celebrat la represa del certamen, que l'any passat es va haver d'ajornar per la pandèmia. Talarn també ha volgut recordar el periodista Antonio Franco Estadella, que havia format part del jurat del premi des del 1997 i que va morir el setembre passat. En aquest sentit, ha recordat que el premi especial del jurat d'aquesta edició porta precisament el seu nom en reconeixement a la seva figura.
Els treballs guanyadors
Pel que fa a les altres categories, el premi de Premsa escrita d'informació general ha estat per a un article sobre l'arribada de nous pobladors als Pirineus en temps de COVID, escrit per Rosa M. Bosch i publicat al suplement 'Vivir Verano' de 'La Vanguardia'. El text es fixa en persones procedents del món urbà que, arran de la pandèmia, han iniciat una nova vida i han obert nous negocis en comarques de muntanya.
El premi de Premsa especialitzada en viatges i turisme ha estat per a 'La Vall de Boí. Románico puro en el Pirineo', un reportatge d'Elena del Amo Valero, amb fotografies de Lluís Davilla, publicat a la revista 'Viajar'. El treball se centra en la història i les característiques dels temples romànics de la Vall de Boí, declarats Patrimoni de la UNESCO, amb referències al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, declarat Reserva i Destinació Starlight; a les falles del Pirineu, declarades també Patrimoni Immaterial de la Humanitat, al balneari de Caldes de Boí i a la gastronomia de la zona.
El premi de Televisió ha estat per al reportatge 'Les bruixes porten dol', elaborat per Anna Solana Tomás i Pilar Granero Garrido i emès per TVE Catalunya. El programa repassa una part de la historia de la bruixeria a les comarques de Lleida a través de les tradicions, del testimoni oral de veïns i d'experts en el tema i a través de paratges relacionats amb aquest món.
El premi de Ràdio ha estat per a un reportatge sobre el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, de José Lorenzo Díaz emès per l'emissora SER Jaén. S'hi repassa la història, l'orografia, el paisatges, la fauna i la flora d'aquest espai natural a través de diversos personatges relacionats amb el parc, proposant també rutes turístiques de senderisme i activitats com l'escalada, i incidint en els allotjaments i els indrets de més interès de la zona.
El premi de Premsa internacional ha estat per al reportatge 'L’Urgell', escrit per Marie Costa i publicat a la revista 'Cap Catalogne'. Es tracta d'un treball que proposa un recorregut per aquesta comarca de la plana de Lleida a través de la seva història, paisatges, poblacions, monuments i espais museístics, sense oblidar la gastronomia i els productes de la terra, les activitats com el senderisme i la BTT o les rutes com el Camí de Sant Jaume lleidatà.
El premi d’Internet ha estat per al vídeo 'Superjardins' de Damià Chacón Albà, centrat en la floració dels fruiters del Baix Segre, un fenomen que en els darrers anys s'ha convertit en un dels grans atractius turístics de Ponent.
Finalment, el premi al millor treball dels Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida ha estat per al programa 'ÈM CÒ QU’ÈM' de 'Lleida TV', una sèrie d’espais en aranès emesos l’any 2021 sobre la idea del periodista Òscar Fernández. Es tracta d'una sèrie d'espais en aranès emesos l'any 2021 i pensats per difondre la llengua, la cultura i als atractius d'aquesta vall pirinenca.
El jurat
Han format el jurat del 32è edició del Premi 11 destacats professionals del món de la comunicació. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha presidit el jurat i han actuat com a vocals els periodistes Lourdes Ballarín, Francesc Canosa, Santiago Costa, Josep Cuní, Pepa Fernández, Lluís Foix, Francesc Guillaumet, Mariano Palacín, Mònica Terribas i Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Ha exercit de secretari del jurat el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre.
La 32a edició del Premi ha rebut un total de 188 treballs, dels quals 12 corresponen a premsa internacional i 176 són de mitjans estatals. Per tipologia del mitjà, la relació dels treballs estatals presentats és: 23 obres en la categoria de premsa especialitzada en viatges i turisme, 12 treballs en la categoria de premsa d'informació general, 17 treballs de ràdio, 11 de televisió, 35 de fotografia i 52 d'Internet. Els reportatges de premsa local són 26, dels quals 19 de premsa d'informació general, 6 de ràdio i 1 de televisió.
El certamen té una dotació econòmica global de 45.000 euros, que es distribueix en un Premi Especial de 10.000 euros al millor treball d’entre les 8 categories del guardó i 7 premis de 5.000 euros per a cadascun dels guanyadors de les categories restants.