Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un reportatge sobre el Parc Olímpic del Segre, millor treball de ràdio del Premi 'Pica d'Estats'

Un reportatge sobre el Parc Olímpic del Segre, millor treball de ràdio del Premi 'Pica d'Estats'

El jurat ha donat a conèixer els guanyadors de la 21a edició del certamen El guardó de Premsa Internacional s'ha atorgat a un documental sobre la frontera pirinenca durant la Guerra Civil
Parc del Segre - Competició
01/02/2010 11:52

El jurat del Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, que convoca anualment el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, ha fet pública aquest dissabte la relació dels guanyadors de la 21a edició del guardó. L'acte ha estat encapçalat per Jaume Gilabert, president de la corporació lleidatana, acompanyat del president del Jurat, Josep Carles Rius, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i de la resta de membres del Jurat.

Des de l'organització del certamen s'ha destacat "tant la quantitat i la qualitat dels treballs presentats com el fet que el certamen ha registrat una xifra rècord de reportatges internacionals, amb la presència de 9 països participants".

Cal destacar que el Premi corresponent al millor treball de Ràdio (dotat amb 6.000 €) ha estat per al programa “Emocions d’Aigües Braves al Parc”, elaborat per Xavier Aymeric Porta i emès a RAC-1 el març de 2009. El reportatge ens explica, amb la veu dels propis protagonistes, les activitats aquàtiques que es poden practicar al Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell.

Per un altre costat, també s'ha premiat com a millor treball de Premsa internacional (dotat amb 6.000 €) el reportatge televisiu “Von Berggeistern, Bauern und Bürgerkrieg – Die Pyrenäen Kataloniens” (Fantasmes, paisans i la Guerra Civil. Els Pirineus de Catalunya), emès per Hessischer Rundfunk ARD, la televisió pública d’Alemanya, el 22 de març de 2009 per Barbara Dickenberger. L’espai és un viatge entre la Val d’Aran i el Cap de Creus que ens mostra la frontera que separa la península ibèrica i la resta d’Europa, tot recordant el perill que va comportar creuar-la en temps passats.

Guardons de temàtica prepirinenca

El Premi corresponent al millor treball de Premsa escrita d'informació general (dotat amb 6.000 €) ha estat per al reportatge “Lleida: Digna d’Emmarcar”, publicat al suplement Plaers d’Avui del diari Avui l’11 de gener de 2009 per Manuel Antolí Moliner. El reportatge ens convida que coneguem una Lleida que uneix tradició i modernitat mitjançant un passeig pels seus carrers, botigues i edificis emblemàtics, sense oblidar la seva vessant cultural i la gastronomia.

El Premi corresponent al millor treball de Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 6.000 €) ha estat per al reportatge “Aventura a la Noguera. Història, esport i natura en escenaris imponents”, publicat per la revista Descobrir Catalunya l’abril de 2009 i presentat per Joan Morales, director de la publicació. El reportatge, de diversos autors, és un monogràfic dedicat a la comarca de la Noguera on es destaca, bàsicament, les possibilitats que ens ofereixen la seva geografia i els seus paisatges.

El Premi corresponent al millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 6.000 €) ha estat per a Anna Carrión Guardiola, pel reportatge “Paisatges líquids al cor de la Noguera”, publicat per la Revista La Mañana l’octubre de 2009. El reportatge gràfic es centra en el poble de Sant Llorenç de Montgai, un indret únic situat als peus del Prepirineu, que combina a la perfecció el territori, els esports i la història.

El Premi corresponent al millor treball de Televisió (dotat amb 6.000 €) ha estat per al programa “El Paisatge Favorit de Catalunya. Montsec”, dirigit per Francesc Pou i emès per Televisió de Catalunya al juny de 2009. El programa es centra en aquesta gran roca, el Montsec, que separa les comarques lleidatanes de la Noguera i el Pallars Jussà, per endinsar-se en unaterra de gran riquesa geològica i natural desconeguda per molts.

El Premi corresponent al millor treball dels Mitjans de comunicació de les Terres de Lleida (dotat amb 3.000 €) ha estat per al reportatge “El Tren dels Llacs”, escrit per Anna Sàez, amb fotografies de Manel Viladrich, i publicat al suplement Lectura del diari Segre el 14 de juny de 2009. El reportatge ens proposa un viatge en el temps de la mà del Tren dels llacs, popularment conegut com la Garrafeta, tot posant èmfasi en l’espectacularitat d’un recorregut marcat per l’aigua.

El Premi corresponent al millor treball d’Internet (dotat amb 3.000 €) ha estat declarat desert atès que el jurat ha considerat que els treballs presentats no tenien prou qualitat.

El Premi Trajectòria (dotat amb 3.000 €) ha estat per a Toni Real, de Televisió de Catalunya, per haver dirigit programes tant importants al llarg dels anys com “Temps de Neu” i “Temps d’Aventura”.

Més de dos-cents treballs

En aquesta edició s’han presentat 206 treballs, dels quals 20 corresponen a mitjans de premsa internacional, 155 a mitjans de comunicació d’abast estatal i 31 a mitjans locals. El certamen ha rebut en aquesta convocatòria el major nombre d'obres presentades d’àmbit internacional de tota la seva història, una quantitat que representa més d’un 50% d’increment de mitjana respecte a edicions passades. Els 20 treballs internacionals procedeixen de 9 països estrangers, entre els quals el Japó i Finlàndia, que hi participen per primera vegada. La resta d'obres internacionals procedeixen de França amb 7 inscripcions; Alemanya, amb 3; Rússia, amb 3; Itàlia, amb 2, i Holanda, Bèlgica i Andorra, amb 1 cadascun. D’altra banda, la major part dels treballs presentats en aquesta edició corresponen a l'apartat de Premsa especialitzada en viatges i turisme, que ha reunit un total de 77 reportatges.

Quant als continguts, la temàtica dels reportatges presentats ha estat molt diversa, destacant el turisme actiu i el turisme de natura al voltant dels Pirineus amb tot el conjunt de pobles i valls amb encant. Una part important de reportatges estrangers ens conviden a descobrir els paisatges més emblemàtics com la Val d’Aran, el romànic de la Vall de Boí, Boumort i la Pica d’Estats, entre d'altres. Com a novetats cal assenyalar la pesca, el turisme ornitològic, l’observació d’animals, el Parc Astronòmic del Montsec i el Tren dels Llacs.

Les rutes més destacades en els treballs han estat el Camí dels Bons Homes, la Porta del Cel, el Tren dels Llacs, Pedals d’Occitània, Pedals de Foc i la Ruta dels Estanys Amagats. En aquest sentit, també cal destacar que els treballs presentats s'emmarquen dins de la línia del Patronat de Turisme de promocionar els territoris menys coneguts tant del Pirineu com de les Terres de Lleida, com són el Montsec i el Tren dels llacs. La promoció d'aquests indrets desconeguts, sovint dóna lloc a noves formes de turisme, com per exemple, el turisme ferroviari.

21a edició del 'Pica d'Estats'

El 21è Premi Turístic "Pica d'Estats" de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, que atorga el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i és dotat amb 45.000 euros, és un referent del periodisme turístic d’àmbit estatal i premia els treballs que se centren en els aspectes turístics de les comarques de Lleida, presentats en qualsevol idioma de qualsevol país del món, publicats o emesos en premsa escrita, ràdio, televisió o internet en el període comprès entre el 18 d’octubre de 2008 i el 19 d’octubre de 2009.

El jurat del vint-i-unè Premi “Pica d’Estats” ha estat format pels professionals dels mitjans de comunicació següents: Josep Carles Rius, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya (president); Josep Cuní, director del programa "Els Matins de TV3"; Lluís Foix, political analyst de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Jesús Riverola, director de Radio Nacional a Lleida; Ramon Mesull, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Margarida Baró, cap de continguts de Catalunya Plural Entertainment (vocals), i Àngel Vidal, director del Patronat de Turisme (secretari).

Mostrar formulari de contacte