Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un terratrèmol als Pirineus centrals, de magnitud 4,1, percebut a l'Aran, el Pallars i l'Alta Ribagorça

Un terratrèmol als Pirineus centrals, de magnitud 4,1, percebut a l'Aran, el Pallars i l'Alta Ribagorça

L'epicentre s'ha localitzat a prop de Banhèras de Bigorra, al departament francès dels Alts Pirineus. La intensitat del sisme és semblant al que hi va haver a l'Alt Urgell l'any 2019

Ubicació del terratrèmol de 4,1 que hi ha hagut al departament dels Alts Pirineus (ICGC)
Ubicació del terratrèmol de 4,1 que hi ha hagut al departament dels Alts Pirineus (ICGC)
21/05/2024 13:05

Un terratrèmol de magnitud 4,1 a l'escala de Richter ha sacsejat aquest dimarts al matí bona part dels Pirineus centrals. Tot i que el sisme s'ha produït al bell mig del Pirineu occità, també s'ha percebut en zones com la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, ja en territori català. 

Segons ha informat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, en coordinació amb els seus homòlegs francesos, el moviment s'ha produït a les 11.23 h i l'epicentre s'ha localitzat al sud de la vila de Banhèras de Bigorra, al departament dels Alts Pirineus. De fet, ha estat a prop del Pic de Midi de Bigorra i també a pocs quilòmetres dels massissos de Gavarnie i d'Ordesa, que marquen la frontera entre Occitània i l'Aragó. El moviment també ha estat àmpliament percebut en ciutats pròximes a la zona, com són Lorda o Tarba, i ha arribat amb menys intensitat fins al nord del Pirineu català. 

La magnitud d'aquest moviment el converteix en un dels més importants que hi ha hagut als Pirineus aquest començament de segle. En aquest sentit, ha estat d'una intensitat semblant a la del sisme que hi va haver a l'Alt Urgell el 3 d'abril de 2019, que va ser de 4,2, tot i que alguns sismògrafs el van elevar fins a 4,3, cosa que el converteix en el més gran que hi ha hagut les darreres dècades a Catalunya. Aquest episodi va tenir l'epicentre a la Parròquia d'Hortó (Ribera d'Urgellet) i va ser àmpliament percebut arreu del Pirineu i de Catalunya, incloent ciutats de l'àrea de Barcelona.

Un altre terratrèmol semblant, amb un registre oficial de 4,3, es va produir l'octubre de 2020 a Lizoain-Arriasgoiti (Navarra). Més recentment, el més intens dels darrers mesos a Catalunya també ha estat a l'Alt Urgell, l'1 de febrer de 2022, quan es va arribar a una magnitud de 3,8 a prop del poble d'Os de Civís, on des de fa temps s'hi produeixen un nombre important de moviments de menor magnitud.

 

Mostrar formulari de contacte