Prop d'una cinquantena de formatgeries participaran a la 28a Fira de Formatges Artesans del Pirineu
La 28 edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, emmarcada dins la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, comptarà enguany amb un total de 48 formatgeries del Pirineu, que s'ubicaran al Camí Ral de Cerdanya en casetes de fusta. L’espai firal, d'entrada gratuïta, obrirà al públic el divendres 14 d'octubre, a les sis de la tarda, i tancarà diumenge dia 16 a les nou de la nit.
L'esdeveniment vol aglutinar els millors formatgers i formatgeres de tota la serralada i alhora posicionar la Seu d’Urgell com la capital del formatge del Pirineu. En total s'oferiran més de 150 varietats diferents de formatges artesans. Onze productors seran de l’Alt Urgell i la Cerdanya, 23 de la resta del Pirineu català, 1 de l’Aragó, 9 del País Basc i Navarra i 3 del Pirineu francès. Quesos Villaluenga, de Villaluenga del Rosario (Cadis), serà la formatgeria convidada.
Els visitants trobaran a l'espai firal formatges de vaca, cabra i ovella, elaborats amb llet de ramats propis (formatge de pastor) o de petits ramats de proximitat. Es podrà conèixer els formatgers, comprar els seus productes i tastar-los. En aquest sentit, es podrà comprar al Punt d'informació, situat en un dels primers estands de la Fira, un tiquet de degustació, al preu de 9 euros, que donarà dret a fer 6 tastos. També hi haurà la possibilitat de prendre una copa de vi a l’estand de la Fira del Vi del Pirineu de Talarn, una cervesa artesana amb Cerveses C13 de la Pobla de Segur o aigua Pineo.
38è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
Dissabte 15 d’octubre, a les deu del matí, distribuïts en 16 categories diferents, més de 150 formatges artesans participaran en el 38è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, un certamen de referència en el sector formatger del Pirineu. Un prestigiós jurat format per una seixantena d’experts els tastarà i valorarà, i atorgarà medalles d’or, plata i bronze en cadascuna de les categories. El concurs se celebrarà enguany a porta tancada.
Un cop el jurat finalitzi, a dos quarts de dues del migdia, se celebrarà l’acte de lliurament de premis del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que tindrà lloc a l’escenari ubicat del davant del Palau d’Esports.
L'organització puntualitza que les peces de formatges que sobraran després del tast del jurat s’envasaran al buit i es donaran al projecte Aliments per la Solidaritat. Aquesta tasca la porta a terme de manera totalment voluntària Eugeni Celery.
Categories del concurs
Els formatges presentats concursaran en una de les següents 16 categories:
1. Iogurts i llets fermentades.
2. Matons, recuits i brossats.
3. Formatges frescos.
4. Formatges llet de vaca, quallada enzimàtica (pasta dura).
5. Formatges llet de vaca, quallada àcida.
6. Formatges llet de vaca, pasta tova.
7. Formatges llet de cabra, quallada enzimàtica (pasta dura).
8. Formatges llet de cabra, quallada àcida.
9. Formatges llet de cabra, pasta tova.
10. Formatges llet d’ovella, quallada enzimàtica (pasta dura).
11. Formatges llet d’ovella, quallada àcida.
12. Formatges llet d’ovella, pasta tova.
13. Formatges de pasta cuita o semicuita.
14. Formatges blaus.
15. Formatges amb condiments.
Tots aquells formatges que, a part dels ingredients propis del formatge (llet, quall), incorporin altres productes en la seva elaboració, que aportin matisos de gust i singularitat al formatge, formaran part d’aquesta categoria amb els següents ingredients (entre d’altres):
- Pebre (vermell dolç o picant, pebre mòlt o en gra...).
- Cítrics, fruites (deshidratades o confitades) o hortalisses.
- Oli.
- Espècies (Cúrcuma, comí, clau, curri... i altres espècies en pols).
- Brises de vi.
- Fulles d’alguna planta o flors (coriandre, julivert, menta, alfàbrega...).
- Fruits secs.
- Bolets (ceps, tòfona...).
- Pastes fetes de fruites, hortalisses o confitures.
Els formatges que incorporin cendra durant la seva elaboració no es consideraran dins d’aquesta categoria.
El jurat valorarà amb especial atenció les característiques organolèptiques dels formatges condimentats i el bon maridatge resultant de la incorporació del condiment.
16. Tupí o Gaztazarra
Concurs juvenil de Formatges Artesans del Pirineu
També dissabte 15 d’octubre, però a les cinc de la tarda, una desena d’alumnes de 2n d’ESO de l'Institut Joan Brudieu, l'Institut La Valira i La Salle La Seu formaran part del jurat que escollirà entre els guanyadors de les medalles d’or del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, el Millor Formatge Artesà del Pirineu.
Premi ‘Amic del Formatge’
El Premi Amic del Formatge és el guardó que l’Ajuntament de la Seu d’Urgell atorga cada any a una persona que, en la seva actuació professional, contribueix a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. Enguany serà el gastrònom Pep Palau qui rebrà el reconeixement "per la seva contribució en la creació de criteris, la implantació de novetats i el manteniment de la qualitat de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu durant més de dues dècades".
El premi a l’Amic del Formatge 2022 es lliurarà dissabte 15 d’octubre, a les 13.30 hores, a l’escenari del davant del Palau d’Esports, al Camí Ral de Cerdanya.