Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una comissió permanent farà el seguiment de l'alliberament d'un nou ós al Pirineu

Una comissió permanent farà el seguiment de l'alliberament d'un nou ós al Pirineu

Ramaders, apicultors i caçadors rebran formació específica. Aquest dimarts s'han reunit la Generalitat i les administracions locals del Pallars
Reunió per compartir les accions del projecte Piroslife (Foto: Generalitat de Catalunya)
02/03/2016 20:20

La Generalitat i les administracions locals del Pallars han acordat crear una comissió permanent per fer el seguiment informatiu de les accions entorn del projecte de consolidació de l'ós bru al Pirineu. Durant una reunió, celebrada a Llavorsí, també s'ha acordat crear un protocol perquè el territori estigui sempre informat de totes les accions que s'emprendran dins el projecte Piroslife que contempla l'alliberament d'un ós aquest mes de maig.

Els tallers i accions de formació per a ramaders, apicultors i caçadors tindran un paper rellevant. Els primers cursos teoricopràctics que s'han programat van destinats a professionals en actiu i estudiants de les Escoles de Capacitació Agrària i de l'Escola de Pastors de Catalunya. D'altra banda, amb la voluntat de fomentar l'ecoturisme vinculat al projecte, s'organitzaran diferents cursos per a agents turístics i guies locals sobre la situació de l'ós al Pirineu per incorporar-lo a la promoció de la zona. També s'elaboraran guies de tres rutes guiades sobre el plantígrad: a l'Alt Àneu, a la Vall de Cardós i a la Vall Ferrera.

En l'àmbit educatiu, es faran cursos de formació per al professorat i s'està elaborant material didàctic, amb la col·laboració de la comunitat educativa, que es posarà a disposició dels centres educatius. Per a la població local s'organitzarà xerrades i conferències. També se'n programaran per als visitants d'Isil, Lladorre, Bóssost i d'altres localitats vinculades amb l'ós. Tancaran el projecte un seguit de jornades cientificotècniques que reuniran la comunitat experta per analitzar i debatre els resultats obtinguts.

Butlletí informatiu

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha proposat diferents accions d'educació, comunicació i formació per als diferents agents vinculats al projecte. En destaca la propera creació d'un butlletí sobre els avenços i curiositats que es vagin produint. La majoria de la informació es podrà trobar al web, mentre que la resta d'eines seran complementàries i serviran per donar més veu als actors que hi participen.

Pel que fa a les xarxes socials, es treballarà a través del compte de twitter @PirosLife, una pàgina a facebook i un blog, que convidarà els interessats a expressar la seva opinió, de manera que s'oferirà un diàleg. De forma paral·lela, s'editaran materials d'informació destinats a diferents públics

Una nova marca de qualitat

El projecte preveu la creació d'una xarxa de voluntaris, prioritàriament locals, perquè col·laborin en la conservació de l'ós bru. S'elaborarà un programa de voluntariat i es realitzaran accions per a la difusió i posada en valor de la tasca que realitzen.

En la trobada s'ha plantejat l'oportunitat de crear una marca de qualitat relacionada amb l'ós bru. La marca es nodriria del reclam que representa l'animal per a bona part de la població, especialment la forana, i serviria per identificar els productes provinents del territori on hi ha l'ós.

Mostrar formulari de contacte