Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una conferència sobre el talent enceta la Trobada Empresarial al Pirineu

Una conferència sobre el talent enceta la Trobada Empresarial al Pirineu

El filòsof i pedagog José Antonio Marina exposa els riscos de la major robotització del model econòmic i laboral. Jesús Fierro ha donat la benvinguda als assistents en la primera jornada, en què també hi ha intervingut Antoni Martí

19/06/2015 19:30

El filòsof, escriptor i pedagog José Antonio Marina, ha estat l’encarregat de fer la primera conferència de la Trobada Empresarial al Pirineu. Amb el títol “Empresa, talent i ètica”, Marina ha volgut fer reflexionar als més de 600 empresaris presents en aquest edició i convidar-los a valorar els beneficis d’una empresa amb talent.

Prèviament, el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, ha donat la benvinguda als assistents en nom de la Seu i de la comarca. El també regidor urgellenc ha reivindicat la importància d'esdeveniments com aquest per a l'Alt Urgell i ha convidat els empresaris i dirigents a gaudir del territori durant la seva estada, tot destacant els actius que ofereix el Pirineu malgrat les seves dificultats orogràfiques i de distància amb les grans ciutats.

José Antonio Marina ha exposat que “el món econòmic canviarà i cal saber adaptar-nos a l’entorn”, explica Marina, que ha advertit del risc que comporta actualment que milers de llocs de treball siguin substituïts per robots. Un dels elements clau per saber adaptar-se al canvi, afirma, és el talent, que, segons Marina és la capacitat d’actuar de manera intel·ligent i que necessita un entorn per desenvolupar-se. “També hi ha organitzacions i societats amb talent” que són aquelles que “trien bé les seves metes, seleccionen bé la informació i utilitzen bé les seves virtuts”, detalla.

La primera jornada de la Trobada ha continuat amb una taula rodona amb iniciatives empresarials d'èxit originàries o establertes a Lleida, i que ha comptat amb el president de la Diputació, Joan Reñé. Tot seguit, el protagonisme ha estat per a Andorra, amb una conferència del pilot i emprenedor Albert Llovera i la intervenció posterior del cap de Govern andorrà, Antoni Martí.

Andorra, cap a la transparència i l'homologació fiscal

El Cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí, ha intervingut en la 26a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu per defensar les reformes que ha desplegat el govern andorrà i que han permès l'homologació en el marc de la norma tributària. Tot i això, Martí ha afegit que el Principat seguirà avançant cap a la transparència i la homologació fiscal "per eliminar qualsevol sospita".

En la seva exposició, el cap de govern ha recordat que Andorra figura en una llista de països de baixa tributació, cosa que considera "un error de la UE", ja que apareix en deu llistats (Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Estònia, Grècia, Itàlia, Letònia, Lituània, Polònia i Portugal), però no hauria d'haver-se inclòs en la relació d'Espanya.

Pel que fa a l'esforç en les reformes, Martí indica que s'han traduït en un increment de les inversions, que des del 2012 i fins a tancar l'exercici del 2014, sumaven 175 milions d'euros. Només el 2014, la inversió estrangera es va situar en un valor equivalent a l'1,24% del PIB, un percentatge similar al que es registra en l'economia espanyola i francesa.

Relacions 'intenses' entre França i Espanya

Segons informa l'ACN, en un missatge similar a l'eslògan de la jornada ('Preparats per créixer'), Martí ha defensat que després d'aquestes reformes s'ha aconseguit un país ''preparat per créixer''. I ha afegit: "Un creixement que ha vingut per quedar-se i que es basarà no en fets conjunturals i excepcionals sinó gràcies a la consolidació de les relacions econòmiques 'més intenses' entre l'economia andorrana i les seves veïnes de França i l'Estat espanyol".

D'altra banda, en relació amb el cas BPA, Martí ha assegurat que el govern va reaccionar amb un temps rècord en redactar una regulació de resolució d'entitats bancàries, en línia amb la normativa europea. "S'ha creat l'Agència de Resolució d'Entitats Bancàries (Areb), que ha de permetre preservar els dipòsits dels clients del banc i continuar amb el procés de segregació d'actius i passius per crear un banc bo i procedir a la seva venda abans de finals d'any", ha explicat.

Sorpresa per la decisió de Colau sobre els JJOO d'Hivern

La decisió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de retirar la candidatura de Barcelona per als Jocs Olímpics d'hivern 2026 ha generat ''desconcert'' en el món empresarial lleidatà que assisteix a la Trobada Empresarial al Pirineu, segons ha assegurat Vicenç Voltes, president d'aquest esdeveniment. Voltes ha afirmat a l'ACN que el tema és de ''gran sensibilitat'' per a la zona pirinenca. El president de la Trobada també s'ha referit a l'escenari de fragmentació política i a les tensions dins del Govern i ha explicat que ''els canvis sempre afecten'' i les ''inestabilitats polítiques poden generar inestabilitat econòmica''.

Mostrar formulari de contacte