Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una delegació francesa visita els parcs naturals de l'Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró

Una delegació francesa visita els parcs naturals de l'Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró

Tècnics del Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans han pogut conèixer de primera mà exemples de dinamització de l’ecoturisme, en el marc del projecte Interreg POCTEFA GREEN

Delegació francesa a la casa dels Parcs de la Seu (Foto: TES)
Delegació francesa a la casa dels Parcs de la Seu (Foto: TES)
27/10/2017 13:45

Una dotzena d’empresaris turístics, ramaders i tècnics del Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans, juntament amb el president del parc francès, han visitat durant tres dies el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró, per conèixer de primera mà diverses experiències de dinamització de l’ecoturisme, i de promoció de l’artesania i la producció local.

La visita s’emmarca dins del projecte europeu Interreg POCTEFA GREEN, que treballa fins al 2019 per potenciar la col·laboració entre els diversos espais naturals al llarg de tot el massís dels Pirineus i per crear una xarxa que permeti coordinar una estratègia eficient i comuna en la preservació i millora de la biodiversitat d’aquesta àrea.

Turisme sostenible i promoció de productes locals

Durant tres dies, els membres de la delegació francesa han visitat diversos establiments i centres dels dos parcs naturals catalans especialitzats en la promoció d’iniciatives vinculades a l’ecoturisme, i a la comercialització de productes artesanals i locals.

Concretament, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, s’han desplaçat fins a l’estació d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm i el refugi de la Basseta, així com a l’agrobotiga del Raconet de Castellbò, que a més de comercialitzar productes locals propis també funciona com a punt d’informació associat al parc. Així mateix, han descobert la iniciativa Menja’t l’Alt Urgell, una associació de productors artesans locals que s’han unit per comercialitzar els productes de manera conjunta. A més, s’han desplaçat fins a la formatgeria Mas d’Eroles, que pertany a la xarxa Slow Food Catalunya i disposa d’un restaurant on consumir els productes de la formatgeria i d'altres productors locals.

Visita a diferents espais

Els visitants han pogut veure la casa dels parcs dels Pirineus, una oficina d’atenció al visitant a la Seu d’Urgell, compartida pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i el del Cadí-Moixeró, que ofereix informació de tots els espais naturals dels Pirineus de Catalunya, França, Andorra, Aragó, Navarra i País Basc. També s’han desplaçat fins a Montellà i Martinet on, acompanyats per l’alcalde Josep Castells, han pogut conèixer diversos projectes, com Ecopyrene, de producció i comercialització de carn ecològica. Un altra activitat ha estat la visita a la Casa del Riu, un centre d’interpretació sobre els ecosistemes aquàtics, i el Parc dels Búnquers, una iniciativa vinculada al turisme cultural i històric, en la qual el Parc Natural del Cadí-Moixeró hi participa.

Finalment, han descobert les experiències ecoturístiques dels guies de natura de l’empresa Taigà, així com una iniciativa de taxi turístic 4x4. També s'ha pogut conèixer l’observatori d’aus Turó Galliner, que ofereix activitats d’ecoturisme i interpretació de la natura al voltant dels ocells.

Dinou socis a tot Europa

El projecte Interreg POCTEFA GREEN compta amb un pressupost global de 2 milions, cofinançats al 65% per fons FEDER, mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). En aquest marc, la Generalitat aportarà prop de 268.000 euros, dels quals recuperarà el 65%. A més del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró, també formen part del projecte 16 socis més, vinculats a espais naturals de la zona dels Pirineus d’Aragó, Navarra, País Basc, França i Andorra.

Concretament, hi són integrats FORESPIR, Parc Naturel Régional des Pyrénées-Catalanes, Parc Naturel Régiohal dels Pyrénées-Ariégeoises, Parc National des Pyrénées, Office National des Forêts, Centre National de la Propiété Forestière, Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage, Conservatoires d’Espaces Naturels de Midi-Pyrénées, d’Aquitaine et d’Ariège, Fédération des Réserves Naturelles Catalanes, Gestión Ambiental de Navarra, Fundación HAZI Fundazioa, Comú d’Ordino, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Diputaciones Forales de Álava, Guipuzkoa, Bizkaia, Conservatoire Bontanique des Pyrénées et de Midi-Pyrénées, Université Paul Sabatier (EDB) et CNRS (Géode).

Mostrar formulari de contacte