Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una jove de la Seu d'Urgell reconverteix en allotjament i taller d'artistes una masia del segle XIX a Músser

Una jove de la Seu d'Urgell reconverteix en allotjament i taller d'artistes una masia del segle XIX a Músser

Maragda Farràs, de 25 anys, ha tornat recentment al Pirineu des de Barcelona, després de l'estat d'alarma. El seu objectiu és promoure-hi estades de dos o tres mesos i col·laborar amb establiments locals per a visites més curtes

22/03/2021 09:20

Una jove de la Seu d'Urgell encapçala actualment la recuperació de Cal Tor, una casa de pagès del segle XIX situada al poble de Músser (al municipi de Lles de Cerdanya) i que pertany a la seva família. El seu objectiu és convertir-lo en un espai per a la creació artística, adreçat a artistes professionals, i que inclourà l'allotjament.

Maragda Farràs, de 25 anys, va començar a perfilar aquest projecte l'any passat, després que va decidir abandonar Barcelona i tornar al Pirineu arran del confinament domiciliari que es va decretar durant l'estat d'alarma, a l'inici de l'actual crisi sanitària. Just un any després, aquest mes de març, ha començat les obres per rehabilitar l'antic galliner, on hi vol ubicar el futur Taller d'Entorns, en el qual vol prioritzar-hi l'ús de "materials sostenibles". La seva idea, segons ha explicat a l'ACN, és que els visitants hi facin una estada de dos o tres mesos, tot allotjant-se a casa seva, i col·laborar puntualment amb els establiments turístics del poble pel que fa a aquells artistes que hi vulguin anar de forma més puntual.

Farràs ha confirmat que inicia aquesta aventura perquè tenia ganes d'instal·lar-se en plena muntanya i crear el seu estudi, perquè ella mateixa necessita "un espai tranquil" per a les seves creacions. Amb el suport de familiars i amics, ara ha decidit obrir la masia a l'estada d'altres artistes perquè entén que la feina d'aquest col·lectiu "és molt solitària, però treballar en equip és molt més gratificant i crees coses molt millors". Per aquest motiu, el Taller d'Entorns vol ser un espai on els artistes puguin experimentar i dur a terme els seus projectes.

La iniciativa anirà dirigida als artistes i autònoms que es dediquen professionalment al món de l'art. Així, a l'espai que s'està rehabilitant hi trobaran des d'una zona d'experimentació a una altra per dur a terme les seves obres, a més d'un espai destinat al món digital. Un dels trets característics del projecte serà l'aposta per l'art sostenible, ja que els materials que s'oferiran seran biodegradables i de proximitat. En aquest sentit, la Maragda explica que aquests són encara prou coneguts i que, per tant, vol aprofitar per tenir un lloc "on venir a provar".

La casa tindrà tres habitacions disponibles per llogar, les quals estaran destinades a aquelles persones que vulguin fer una estada més llarga. Mentre, es preveu col·laborar amb l'hotel i l'establiment rural que hi ha al poble per allotjar als artistes que vulguin anar al taller en períodes més curts. El projecte es finança amb recursos propis de la seva impulsora i del seu cercle familiar i d'amics. A més, estan a l'espera de la resolució dels ajuts Leader.

  • Maragda Farràs a la casa de Músser que s'està rehabilitant per acollir el Taller d'Entorns dedicat a la creació artística (Foto: ACN)
    Maragda Farràs a la casa de Músser que s'està rehabilitant per acollir el Taller d'Entorns dedicat a la creació artística (Foto: ACN)
  • Masia on es durà a terme el projecte (Foto: ACN)
    Masia on es durà a terme el projecte (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte