Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una persona ferida en una allau prop del refugi de Prat d'Aguiló

Una persona ferida en una allau prop del refugi de Prat d'Aguiló

Ha estat traslladada amb pronòstic 'menys greu' a l'Hospital de la Seu d'Urgell Protecció Civil recomana precaució en les activitats de muntanya i manté vigent la prealerta del Pla NEUCAT

Risc d'allaus 18.01.2015
Risc d'allaus 18.01.2015
18/01/2015 16:25

Un jove ha resultat ferit 'menys greu' aquest diumenge en una allau a prop del refugi de Prat d'Aguiló, al municipi de Montellà i Martinet. Els Serveis d'Emergències l'han traslladat a l'Hospital de la Seu d'Urgell.

L'avís de l'accident s'ha rebut a través del 112 a les 14.57 hores. Al lloc dels fets s'ha desplaçat una ambulància i un helicòpter.

Protecció Civil recomana consultar el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) abans de fer activitats esportives a la muntanya per adequar les sortides als nivells de perill i evitar accidents. En les últimes hores el risc s'ha incrementat, sobretot a les zones amb neu més recent (veure mapa).

Alerta per nevades

D'altra banda, Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté vigent la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya (NEUCAT) per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de nevades aquest dilluns, sobretot a les comarques del Pirineu i Prepirineu i a les cotes altes de les Terres de l'Ebre i als Ports de Beseit. La nevada també podria afectar a la zona del Montseny. Tot i que la previsió indica que pot començar a nevar a partir d’aquest diumenge al vespre, és dilluns quan s’esperen les nevades més intenses.

L’SMC preveu que es pugui superar el llindar de 20 cm de gruix de neu sobre els 1.200 m a les comarques del Berguedà, Solsonès, Urgell, Cerdanya i Ripollès. Durant el matí a les comarques de la Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alt Urgell es podran superar els 10 cm per sobre dels 900 m. A la zona dels Ports de Tortosa Beseit, està previst que se superi el llindar de 5 cm per sobre de 700 m.

La cota de neu se situarà a la matinada al voltant dels 700 m al Pirineu i Prepirineu occidental, als 1.000 m al sector oriental de la serralada i a 1.200 m a la resta del país. Amb el pas de les hores la cota pujarà fins als 1.200 m en general, tret del vessant nord del Pirineu on continuarà als 700 m. Ja cap al vespre baixarà fins als 800 m al terç nord, a totes les cotes del vessant nord del Pirineu, i a la resta del país estarà entre els 1.000 i 1.200 m.

Independentment, al massís del Ports, la cota de neu començarà de matinada entorn dels 1.200 m i baixarà ràpidament fins al voltant dels 500 m al matí. No es descarta que a la zona de Prades i prelitoral de Tarragona puguin produir-se nevades.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que aquest diumenge, a conseqüència de la neu, és obligatori circular amb cadenes a la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal.

Avís generalitzat

Protecció Civil de la Generalitat ha fet arribar la prealerta del pla NEUCAT, a banda dels cossos d'emergència i seguretat, als municipis i consells comarcals afectats per tal de posar en marxa les mesures preventives protocolitzades als seus plans de protecció civil municipals. També s'ha fet arribar la prealerta del pla NEUCAT als gestors de les vies per tal de tenir preparats els equips viaris: màquines llevaneus, dispersió de sal, etcètera.

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades.  De cara a demà i abans de l'inici de l'activitat i la mobilitat, sobretot a primera hora del matí, cal consultar les possibles afectacions viàries i al transport públic, inclòs l'escolar. A més, és aconsellable evitar els desplaçaments en el moment de la nevada i esperar a que remeti. Això facilitaria el treball de les màquines llevaneus per tal que les vies estiguin netes abans i evitaria el risc de quedar atrapats a les vies, sobretot secundàries i de muntanya a les zones on s'ha previst la nevada.

Vehicle preparat

Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb bateria, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric, i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit i consultar les incidències viàries al seu web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm o al Twitter @transit

L’SCT demana als usuaris que circulin amb aquesta inclemència meteorològica que extremin les precaucions i segueixin aquests consells viaris per evitar accidents:

  • Conduir amb suavitat i no frenar bruscament per evitar perdre el control del vehicle
  • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
  • Augmentar la distància de seguretat entre vehicles, atès que la distància de frenada en neu/gel pot augmentar fins a deu vegades
  • No avançar si no és necessari
  • Portar les cadenes per si són necessàries
  • En cas d’acumulació de neu, seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles

Revisió dels aparells de calefacció

Ateses les temperatures baixes d’aquests dies, Protecció Civil insisteix en la importància d’assegurar-se del bon funcionament d’aquells aparells i sistemes de calefacció per tal d’evitar accidents, i es fa especial èmfasi en la necessitat de revisar que les reixetes i els sistemes de ventilació no estan tapats i que el tir de la xemeneia no està obstruït. Els consells de Protecció Civil per evitar intoxicacions i asfíxies per monòxid es poden trobar al web interior.gencat.cat/intoxicacioestufes

Mostrar formulari de contacte