Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una xarxa de sensors alertarà de possibles esllavissades a Naut Aran

Una xarxa de sensors alertarà de possibles esllavissades a Naut Aran

L'any 2018 l'entorn d'Arties va registrar despreniments que van afectar el riu, la pista i el dipòsit d'aigua de la població. Els piezòmetres mesuren la pressió de l'aigua freàtica a les diverses capes geològiques

Prospeccions a Valarties per situar-hi sensors que alertin de possibles esllavissades (Foto: ACN)
Prospeccions a Valarties per situar-hi sensors que alertin de possibles esllavissades (Foto: ACN)
09/06/2021 10:40

El Conselh Generau d'Aran i Endesa instal·len actualment una xarxa de sensors per alertar de possibles riscos geològics naturals, com ara les esllavissades. La mesura arriba després que l'11 de maig del 2018 uns despreniments van afectar el riu, la pista i els dipòsits d'abastament d'aigua d'Arties.

Aquests sensors, anomenats piezòmetres, mesuren la pressió de l'aigua freàtica de les diverses capes geològiques del terreny, de manera que se'n poden monitorar els resultats i fer que actuïn com a sistemes de control. Es construiran tres pous (dos d'entre 30 i 60 metres de fondària, i un tercer de 120 metres de profunditat i 15 centímetres de diàmetre) dins dels quals s'hi col·locaran aquests instruments de mesura.

Aquesta xarxa de sensors s'instal·larà a la zona d'influència de l'aqüífer de la vall de Valarties, al terme municipal de Naut Aran. El tècnic del Conselh Generau d'Aran, Jordi Gavaldà, ha destacat que el seguiment d'aquestes dades permetrà als tècnics modelar el comportament de l'aqüífer per tal d'establir uns llindars que puguin alertar del risc potencial de noves esllavissades a la zona.

Segons informes tècnics realitzats, s'ha constatat que a l'indret hi ha hagut històricament d'altres moviments de massa. Gavaldà ha indicat que l'objectiu, per tant, no és només detectar vessants de la mateixa vall que poguessin ser afectades de potencials esllavissades i repercutir a la llera dels rius sinó, sobretot, garantir la seguretat de la població i de les infraestructures de la vall, tant les pròpies del Conselh com les alienes.

Jordi Asensio, tècnic d'Endesa a l'Aran, ha explicat a l'ACN que per a la instal·lació dels piezòmetres es preveu realitzar tres sondejos en diferents coordenades, sempre a la part de la muntanya de la vall. Asensio ha assenyalat que, atesa la particular orografia del terreny, s'estudiarà en cada cas la manera òptima per executar-los, amb l'objectiu de malmetre el mínim possible l'entorn natural i salvaguardar l'ecosistema.

El conveni, que té una vigència de quatre anys, té un pressupost de 105.500 euros, dels quals 88.000 els aporta Endesa. El Conselh assumeix els 15.500 euros restants. La companyia s'encarregarà d'executar el projecte, que es preveu que duri uns 60 dies, i l'administració aranesa gestionarà les dades que se'n desprenguin i en farà el seguiment científic.

Mostrar formulari de contacte