Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos demana incentius fiscals per als ramaders de muntanya

Unió de Pagesos demana incentius fiscals per als ramaders de muntanya

El sindicat defensa la necessitat de compensar les limitacions que suposa la producció agrària en zones com el Pirineu

27/02/2015 20:18

Unió de Pagesos demana per a les zones de muntanya, entre altres mesures, incentius fiscals per als agricultors que obtinguin més del 50 per cent dels seus ingressos de l’activitat agrària i visquin en aquestes zones. El responsable d’organització del sindicat, Josep Carles Vicente, va defensar aquesta proposta dilluns passat al Senat, en la Comissió especial d’estudi sobre les mesures que es poden desenvolupar per evitar la despoblació de les zones de muntanya a l’Estat.

Per a Unió de Pagesos cal tenir en compte i compensar les limitacions que suposa la producció agrària en aquestes zones, i l’anomenada fins ara Indemnització Compensatòria de Muntanya s’ha de convertir en un ajut que sigui un reflex real de les dificultats afegides que tenen. Però aquest pagament no hauria de ser un ajut més sinó compensar els costos i dificultats afegides.

D'altres de les propostes del sindicat per dinamitzar aquestes zones són activar zones de reg, per exemple amb la recuperació de regs històrics; potenciar i dinamitzar la ramaderia ecològica; potenciar l’artesania alimentària com a activitat complementària a l’agrària; prohibir la reintroducció d’algunes espècies d’animals que fa temps que no habiten aquestes zones a causa dels danys que provoquen en les explotacions.

Entre les mesures de caràcter administratiu plantejades pel sindicat hi ha el foment de l’aprofitament agrari de les terres, ja sigui a través de càrregues fiscals que incentivin l’arrendament per ús agrari o de la creació de fons de terres. En tot cas, haurien de servir perquè les explotacions familiars i, especialment, els joves, tinguin garanties de futur a l’hora de decidir dedicar-se a l’activitat agrària.

Limitar el creixement urbanístic

Quant a les conseqüències del gran nombre de turistes que en els últims anys visiten les comarques de muntanya, Unió de Pagesos considera que "s’hauria d’aturar el creixement urbanístic desmesurat" i elaborar plans estratègics d’ordenació territorial, i activar les comissions comarcals per tal de regular i ordenar l’activitat en torn a les pistes forestals, ja que moltes vegades l’ocupació massiva de pistes comporta danys en propietats privades de la pagesia de la zona que no són reparats ni compensats de cap forma per l’administració.

Mostrar formulari de contacte