Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos convoca una manifestació en protesta per la situació del sector lleter

Unió de Pagesos convoca una manifestació en protesta per la situació del sector lleter

El sindicat denuncia els baixos preus en origen de la llet i els abusos de la indústria i la gran distribució. Aquest dimecres es reuneix la Taula sectorial
Vaques
23/02/2016 19:24

Unió de Pagesos ha convocat per aquest dijous, 25 de febrer, una concentració a Mollerussa en protesta per la greu situació que pateix el sector lleter a Catalunya, ja que el preu mitjà de la llet en origen, de 0,31 euros el litre (dades de desembre del 2015), es troba per sota dels costos de producció, tenint en compte que la mitjana de la suma de despeses fixes i variables és de 0,3531 euros el litre, segons dades del Ministeri i el departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

El sindicat denuncia, a més dels baixos preus pagats als productors, que la indústria està deixant de comprar llet tant a ramaders individuals com a grups sencers, decidint així a qui l'adquiriran o no. Des del gener del 2015, la indústria ha deixat de comprar llet a un total de 32 explotacions catalanes, fet que ha provocat que al desembre del 2015 només en quedessin 573 de les 605 que hi havia a començament d’aquest any.

A més, la gran distribució seguiria utilitzant la llet com a producte reclam, incomplint la normativa. Unió de Pagesos ha denunciat reiteradament diversos centres comercials per aquestes pràctiques, que malmeten la imatge d’aquest producte pel fet d’entrar en una guerra de preus. El sindicat exigeix una vegada més al Govern que extremi el control del compliment de les normatives que regulen les obligacions i els drets del mercat "davant aquests abusos il·legals en la resta de la cadena alimentària".

D’altra banda, el sindicat també denuncia que l’administració permet la instal·lació de noves macro-granges o que d’altres creixin de manera desmesurada, "mentre moltes explotacions que fet un esforç de modernització han de tancar les portes, afectades per la greu situació del sector".

Inacció

Unió de Pagesos denuncia la inacció del ministeri d’Agricultura davant d’aquesta situació, ja que tot i l’acord làctic signat el setembre passat amb la indústria i la gran distribució, i anunciat com una solució per al sector, la situació dels ramaders encara s’ha agreujat més. Així mateix, el sindicat també denuncia l’activitat d’intermediaris que compren llet a preus molt baixos als ramaders per destinar el producte a la fabricació de llet en pols, quan moltes vegades acaba en mans de la mateixa indústria que no vol comprar-la directament al productor. En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda que hi ha empreses estatals i multinacionals que a vegades utilitzen símbols de catalanitat i, en canvi, formen part de la causa de la greu situació de crisi per la que passa el sector, contribuint a destruir el teixit econòmic i l’ocupació.

Per a Unió de Pagesos, aquesta situació també afecta el consumidor, ja que amb aquestes pràctiques perd la possibilitat de consumir productes de proximitat.

Subministrament deficitari

Cal recordar que a Catalunya la taxa de subministrament de llet i làctics és deficitària, ja que es produeix el 60% de llet respecte del total, equivalent a una producció anual de 713,5 milions de quilos, el que representa el 10,5% de la producció de llet de vaca a Espanya.

A la concentració de Mollerussa assistiran Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos; Jaume Pedrós, coordinador territorial de la Plana de Lleida d’Unió de Pagesos, i l'alturgellenc Joan Guitart, responsable d’acció sindical a comarques de muntanya de la Comissió Permanent, entre altres sindicalistes.

Taula sectorial de la llet

D’altra banda, Unió de Pagesos participarà aquest dimecres, 24 de febrer, a la Taula sectorial de la Llet. La trobada està prevista a les 11.30 h a la seu del departament d’Agricultura. L'objectiu de la reunió serà tractar la situació en la que es troba el sector lleter català.

Mostrar formulari de contacte