Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos endega una campanya per denunciar els danys de la fauna salvatge als conreus i pastures

Unió de Pagesos endega una campanya per denunciar els danys de la fauna salvatge als conreus i pastures

La protesta, en què es reivindica una gestió eficient del problema, es fa a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #proudanysdefauna. El DARP s'ha compromès a defensar l'eliminació de precintes per a la caça del cabirol i el cérvol a l'Alt Urgell i la Cerdanya

Camp de blat de moro afectat pels danys dels senglars (Fotografia d'arxiu)
Camp de blat de moro afectat pels danys dels senglars (Fotografia d'arxiu)
05/02/2021 18:20

Unió de Pagesos (UP) ha endegat en els darrers dies una campanya a les xarxes socials en què denuncia els danys provocats per la fauna cinegètica arreu del territori. La iniciativa, que es difon sota l'etiqueta #proudanysdefauna, vol visualitzar el fet que les afectacions provocades per aquests animals són "un autèntic maldecap per a la pagesia".

En aquest sentit, el sindicat agrari exigeix una gestió eficient de la fauna salvatge a tot Catalunya, especialment a les zones amb poblacions molt elevades, "ja que els perjudicis que comporta fa massa temps que els han d’assumir els pagesos, encara que no els pertocaria". Al mateix temps, el sindicat reclama que es posi en marxa urgentment el Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d’Animals (GECA) del Cos d’Agents Rurals que ha de donar resposta als pagesos afectats en llocs on el titular cinegètic no hi actua o hi ha dificultats que no permeten fer front als danys.

UP s’ha reunit aquest divendres amb Ferran de Noguera, director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Lleida i el seu equip, per denunciar la situació i plantejar mesures per millorar el control de la fauna salvatge i reduir-ne els riscos.

Eliminació de precintes a l'Alt Urgell i la Cerdanya

El sindicat ha demanat que a les zones veïnes a les Reserves Nacionals de Caça (RNC) s’hi facin actuacions de control de la fauna que en surt i causa danys. En aquest sentit, el departament s’ha compromès a defensar l’eliminació dels precintes per a la caça del cabirol i el cérvol a les comarques de l’Alt Urgell i Cerdanya, on es detecten danys importants d’aquestes espècies i amb un risc sanitari important per a la ramaderia.

En relació amb les afectacions causades per conills, sobretot a conreus herbacis i fruiters a les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, la Noguera, el Segrià i les Garrigues, el DARP s’ha compromès a enviar un recordatori als titulars cinegètics de les zones amb les accions que s’hi permeten, encara que no estigui previst en el seu pla tècnic. Aquestes accions passen pel fet que els titulars cinegètics poden caçar qualsevol dia de la setmana fins al 18 d’abril mentre que, en punts dins de Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA), en cas de danys, a partir del 8 de febrer els titulars hauran de sol·licitar una autorització excepcional que, davant l’elevada població de conills, el departament autoritzarà.

Encara sobre aquesta espècie, el sindicat ha reclamat a Noguera la declaració de l’emergència cinegètica en punts on s’hi superi el llindar de 50 conills/km2 establert a la normativa de caça per poder actuar en aquells casos que no ho faci el titular cinegètic i reduir la densitat de població per sota d’aquest llindar.

Facilitar cremes controlades

UP també ha reclamat l’establiment de mesures per facilitar les cremes controlades a les zones on fan caus els conills i on es refugien els senglars i ha demanat que les sol·licituds d’autoritzacions de caça per danys es resolguin amb la màxima agilitat possible.

Unió de Pagesos treballarà aquest 2021 en una proposta d’una llei de gestió de la fauna cinegètica per superar la legislació actual, obsoleta i que data del 1970, i millorar la regulació de les situacions d’emergència cinegètica.

Mostrar formulari de contacte