Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos insta la població a respectar els espais agraris i els camins rurals

Unió de Pagesos insta la població a respectar els espais agraris i els camins rurals

El sindicat denuncia que, tot i l'actual ordre de confinar-se per municipis, el cap de setmana passat hi va seguir havent danys i molèsties dels visitants a les seves propietats. Alhora, demanen que els ajuntaments facin complir les normes sobre l'ús de camins i sobre les restriccions sanitàries vigents

06/11/2020 13:05

Unió de Pagesos ha fet aquest divendres una "crida general a la ciutadania perquè respecti els espais agraris, els camins rurals i les tasques agràries que hi desenvolupa la pagesia". El sindicat denuncia que, malgrat el confinament per municipis decretat actualment entre divendres al matí i dilluns al matí, el cap de setmana passat -quan va entrar en vigor la mesura- professionals agraris de diferents comarques van coincidir a denunciar que se segueixen produint danys als seus terrenys, ja fos per part de veïns dels respectius municipis, persones que s'estaven a la seva segona residència, gent forana allotjada amb autocaravanes o bé conductors i boletaires que s'havien saltat la prohibició de sortir del seu municipi.

Entre d'altres, els afectats han patit "desperfectes a les seves finques i camins, conreus aixafats o malmesos després ser trepitjats per vehicles o bé persones que han entrat en propietats privades, ja sigui caminant o fent esport". A més a més, es van trobar -com els caps de setmana anteriors- amb quantitats importants d'escombraries i restes de menjar. Unes casuístiques que molts pagesos ja han denunciat des que va començar el desconfinament, que va estar marcat per un fort augment de visitants amb cotxes particulars a les comarques de l'interior de Catalunya, provinents sobretot de les àrees urbanes.

Pel que fa a les comarques de muntanya, per exemple, al Ripollès i al Pallars (tant Sobirà com Jussà), els pagesos s’han trobat camins tallats per cotxes mal aparcats, manetes i passos per al bestiar oberts, filats elèctrics malmesos, deixalles a molts camps i gossos que anaven deslligats. El sindicat recorda que en zones on hi ha animals "és important dur els gossos lligats per evitar problemes".

Al pla de Campllong del municipi de Castellar del Riu (on hi ha el Pi de les Tres Branques), el col·lectiu hi ha trobat persones corrent pel mig dels camps de pastura, a més de bales de sitja rebentades a les seves explotacions. També al Berguedà, a Santa Maria d’Avià, hi han localitzat escombraries escampades en diversos camps. El mateix ha passat, entre molts altres municipis, als de la Pedra i la Coma i Sant Llorenç de Morunys (Solsonès), a la Vall de Lord, a tocar de l'Alt Urgell.

Davant d'aquest menyspreu manifest de molts visitants, el sindicat reclama a la ciutadania -a les portes del segon cap de setmana de confinament- "que respecti el medi rural i la propietat privada". Alhora, demanen "que els ajuntaments s’impliquin i informin la població pel que fa a la circulació pels camins i zones agràries, i que facin complir la normativa, tant de l’ús dels camins com de les mesures que cal prendre en el context de l’actual pandèmia". Finalment, Unió de Pagesos també exigeix a les persones que circulen per aquestes zones que vagin identificades amb armilles reflectants quan es faci fosc, per evitar accidents.

Queixes també dels pagesos de l'Àrea Metropolitana

El confinament per municipis, d'altra banda, fet que els darrers dies aquesta problemàtica -que habitualment afecta sobretot l'interior de Catalunya- també s'hagi fet notar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, on molts veïns han optat per apropar-se als espais no urbanitzats dels seus municipis o de municipis veïns. En aquest sentit, UP ha rebut queixes de pagesos del Vallès, el Baix Llobregat, l’Alt Penedès, el Garraf i el Maresme, com també del Tarragonès.

Així, per exemple, agricultors del Baix Llobregat han alertat que el camí de Ferran Puig, una de les artèries centrals del Parc Agrari, va ser "quasi intransitable per a la pagesia" el cap de setmana passat, "a causa de la gran quantitat de gent i de bicicletes que hi circulaven". I a prop de Rubí (Vallès Occidental), també es van trobar amb "una nombrosa gentada que es va acostar als camins i camps, ser semblant a la concurrència dels dies de confinament per la pandèmia entre el març i el juny".

Balanç positiu de la campanya de farratge

En un altre ordre de coses, Unió de Pagesos ha fet aquest dijous una valoració positiva de l’actual campanya de farratge. El començament va coincidir amb un nivell d’"estocs justos" que va permetre enllaçar amb la nova campanya, fet que va afavorir un bon inici, tot i que les pluges continuades de principi d’any van afectar la qualitat. A partir de la segona collita la qualitat es va recuperar i les diferents segues s’han realitzat correctament i amb el resultat d’una bona qualitat de l’alfals.

Actualment comença ha haver-hi més estocs als magatzems a causa d’una lleugera baixada de l’exportació, sobretot la destinada a la Xina, tot i que està previst poder-la recuperar al llarg de l’actual campanya. Pel que fa a les restriccions imposades per contenir la pandèmia de la covid-19, a nivell general, no han tingut una afectació molt important en el farratge, al tractar-se d’un sector molt mecanitzat i en el què es treballa majoritàriament de manera individual.

El sindicat considera que, en canvi, s’ha detectat una important baixada del consum intern. La ramaderia, sobretot la d’oví, cabrum i boví, molt lligada al consum local i a la restauració, no ha tingut el suport suficient per part del mercat, i ha patit una forta baixada de la demanda, que ha acabat repercutint negativament. En aquest sentit, Unió de Pagesos reclama que els sectors més afectats per la crisi rebin el suport necessari el més aviat possible, perquè puguin recobrar la plena activitat i recuperar-se.

  • Autocaravanes instal·lades enmig d'un prat a la serra de Busa, el cap de setmana passat (Foto: UP)
    Autocaravanes instal·lades enmig d'un prat a la serra de Busa, el cap de setmana passat (Foto: UP)
  • Aglomeració de cotxes en un camp a la serra de Busa, a la Vall de Lord, el cap de setmana passat (Foto: UP)
    Aglomeració de cotxes en un camp a la serra de Busa, a la Vall de Lord, el cap de setmana passat (Foto: UP)

Mostrar formulari de contacte