Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos reclama que no se substitueixi l'actual cos de guaites forestals per càmeres de vigilància

Unió de Pagesos reclama que no se substitueixi l'actual cos de guaites forestals per càmeres de vigilància

El sindicat considera que el factor humà encara és clau per determinar l'origen del foc i insta el Govern a dotar el servei de personal "suficient"
Incendi forestal (Foto: Rural.cat)
03/06/2020 17:40

Unió de Pagesos (UP) ha demanat al Govern català que mantingui l'actual xarxa de torres de vigilància i el personal laboral contractat específicament per a les campanyes forestals de juny a setembre. L'organització agrària considera que, malgrat les millores aportades per les noves tecnologies, "avui dia el factor humà encara és clau per determinar l'origen del foc".

El sindicat emplaça també l'executiu a dotar el servei de personal "suficient" per garantir una vigilància "completa" en totes les torres de guaita durant tots els dies de la campanya d'estiu, ja que "els últims anys, aquest personal s'ha vist reduït significament i, en moltes torres, únicament s'està oferint una vigilància parcial d'uns dies a la setmana".

Unió de Pagesos sosté que "els avisos per mòbils i càmeres de seguretat ofereixen informació que s'ha de poder valorar i comprovar in situ per personal qualificat i amb àmplia experiència, abans d'activar les sortides efectives de Bombers i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF)". L'organització agrària assenyala que la xarxa de guaites és necessària per "garantir una vigilància permanent a tot el territori i determinar la perillositat dels focus detectats". Així, el sindicat defensa que "cal mantenir les contractacions dins el model".

Tot i que UP reconeix que "les noves tecnologies han ajudat molt a la detecció ràpida dels incendis al bosc" i "s'han d'aprofitar per a la millora del servei", manifesta alhora que en un escenari de canvi climàtic, en què els científics pronostiquen una alta probabilitat d'incendis forestals de grans dimensions per als pròxims decennis, "no es pot prescindir de cap de les eines disponibles per a la detecció precoç dels incendis".

Mostrar formulari de contacte