Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / UA insta a la "no participació" en el referèndum de l'1-O

UA insta a la "no participació" en el referèndum de l'1-O

La formació socialista aranesa justifica el rebuig a la votació per "la nul·la participació de les institucions araneses en el procés" i la "manca de desenvolupament de l'autogovern"

Reunió executiva d'UA
Reunió executiva d'UA
05/09/2017 17:20

Unitat d'Aran ha aprovat un manifest en el qual confirma que defensarà la "no participació" en el referèndum de l'1 d'octubre vinent sobre la independència de Catalunya. El partit filial del PSC-PSOE a l'Aran ha confirmat aquest dilluns que demanaran que la població aranesa no vagi a votar, segons van acordar en una reunió executiva celebrada divendres passat.

Aquesta reunió es va fer justament poques hores després que representants de CDA, la CUP, ERC, Podem i també d'UA com l'alcalde de Les, Emili Medan, van presentar un manifest conjunt en sentit contrari, que insta els ajuntaments aranesos i el Conselh Generau a facilitar el vot l'1-O i defensa "el dret a decidir de Catalunya i de tots els pobles". En aquell acte, Medan va lamentar el posicionament oficial del seu partit i va dir que cal "replantejar-lo".

El secretari general d'UA i membre de l'executiva del PSOE, Paco Boya, ha justificat el rebuig al referèndum pel que considera com "nul·la participació de les institucions araneses en aquest procés" i pels "incompliments de la Generalitat amb Aran"; concretament, "la no aplicació de la Llei d'Aran de 2015 i de la Llei de l'Aranès de 2010". Alhora, creu que "la llei de transitorietat ignora la els drets dels aranesos" i que el Conselh Generau té "una situació financera insostenible", malgrat que aquest juny passat es va presentar el nou acord Conselh-Generalitat que incrementa en 1,4 milions d'euros el finançament de l'any passat, tot arribant fins als 23,5 milions.

Entre els motius que exposa Unitat d'Aran en contra del procés democràtic, també esmenten que "Aran ha de tenir la seva pròpia agenda política no condicionada", que aposten "per la integració i el pacte per no posar en risc la cohesió social", que consideren que el referèndum "no té cap garantia jurídica" i que "sense respecte a les lleis no hi ha drets per als pobles ni per als ciutadans". Finalment, expressen la seva "preocupació pels efectes econòmics" que creuen "que pot tenir la sortida, encara que sigui temporalment, de la UE".

Òscar Ordeig exposa els "incompliments" al Parlament

D'altra banda, el diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha plantejat aquest dimarts al Parlament les crítiques a la no aplicació de la Llei de Règim Especial d’Aran de 2015 i ha exposat que "han passat dos anys i no s’han concretat ni el sistema electoral propi ni finançament”.

Ordeig ho considera "l’enèsim incompliment de la Generalitat amb l’Aran mentre, a més, es dedica a crear figures d’assessors polítics innecessàries”, en referència al nomenament d'Àlex Moga com a assessor del Govern a l'Aran. El diputat urgellenc qualifica aquest càrrec de "comissari polític més que de defensor del territori" i creu que "enlloc d’aconseguir més diners i més i millors serveis per a l’autonomia de l’Aran, qüestiona la tasca dels alcaldes d’Unitat d’Aran i posa pals a les rodes a tot aquell que no sigui independentista”, alhora que titlla d'"hipòcrita" la Generalitat perquè, afirma, "acusa a la resta de maltractament i desídia, quan la Generalitat fa el mateix amb l’Aran, incomplint la Llei de Règim Especial i obviant l’Aran en la seva Llei de transitorietat”.

En la mateixa línia, la Secretària d’Organització d’Unitat d’Aran, Maria Vergés, ha afirmat que “aquesta manca de voluntat política ha portat que ja hagi caducat el termini per al nou sistema electoral per Aran i que encara no s’hagi avançat gens en el finançament, que tenia un termini de tres anys”. Vergés també denuncia "problemes i estancament pel que fa a traspassos de serveis com són les emergències i prevenció d’incendis”.

Mostrar formulari de contacte