Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unitat d'Aran presenta una moció de defensa de la immersió lingüística en aranès

Unitat d'Aran presenta una moció de defensa de la immersió lingüística en aranès

09/09/2011 11:56

Unitat d'Aran ha presentat una moció de defensa de la immersió lingüística en aranès. Aquest dimecres el portaveu d'Unitat d'Aran al Conselh Generau d'Aran, Francés Boya, ha registrat una proposta d'acord per tal que el ple aprovi una moció de defensa del model d'immersió lingüística que s'ha vist amenaçat per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el qual dóna dos mesos a la Generalitat perquè inclogui el castellà també com a llengua vehicular a les escoles de Catalunya.

Segons Boya, aquesta resolució "pot afectar també l'escola aranesa i per això és indispensable que les forces polítiques del país reivindiquin que l'aranès segueix sent la llengua vehicular".

Boya ha reconegut aquest dilluns "el paper clau del col·lectiu de mestres de la Val d'Aran", el qual, afirma, "ha contribuït a fer que el model d'immersió en aranès sigui un èxit i un instrument d'unitat del poble aranès". És per això que ha decidit presentar una moció en defensa del model actual, ja que ha estat "el centre de gravetat del sistema d'ensenyament de l'Aran", i ha demanat al PP "que acabi amb la seva política de discòrdia a l'entorn de les llengües".

La moció que ha presentat Unitat d'Aran remarca que la immersió lingüística ha estat "un èxit de cohesió social en els darrers 30 anys" i en aquest sentit demana al Conselh d'Aran que es comprometi a defensar la immersió lingüística en aranès a l'escola "ja que és la garantia de cohesió social i unitat civil del poble aranès". Així mateix, rebutja la interlocutòria del TSJC i demana que es doni suport a la Generalitat "en totes les mesures adients que facin possible el manteniment d'aquest model".

La moció també exigeix al PP i a les associacions i instàncies particulars denunciants "que deixin d'atiar la discòrdia social respecte les llengües i el trencament del model que ha estat un èxit durant els seus anys d'aplicació".

Mostrar formulari de contacte