Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Uns 30 ramaders del Pirineu recullen les 1.200 vaques que han passat l'estiu a Llessui

Uns 30 ramaders del Pirineu recullen les 1.200 vaques que han passat l'estiu a Llessui

Professionals del Pallars Sobirà, el Jussà, la Cerdanya, el Berguedà i el Solsonès porten el bestiar a la Vall d'Àssua durant els mesos de més calor. La zona és especialment valorada pel sector, pel seu terreny arrodonit, fresc i sense arbres
Trasllat de les vaques des de la muntanya de Llessui per triar-les i tornar-les a les seves granges (Foto: ACN)
13/10/2021 11:55

Al voltant d'una trentena de ramaders d'arreu del Pirineu català s'han apropat aquest començament d'octubre a Llessui per recollir les vaques que han passat l'estiu en aquest nucli del Pallars Sobirà i que ara, amb l'arribada del fred, tornaran a les explotacions dels seus propietaris.

La Vall d'Àssua, i de manera particular la muntanya de Llessui, és una de les zones més valorades pels ramaders catalans per portar-hi animals, per les seves 4.000 hectàrees de terreny amb formes arrodonides i sense arbres. Això ofereix unes condicions òptimes pel maneig del bestiar. Així, a més d'aquestes 1.200 vaques, aquest estiu també ha acollit 4.300 ovelles i 300 exemplars de cavall pirinenc català. Per Sant Miquel els pastors ja van recollir les ovelles, i a partir del 6 d'octubre va ser el torn de les vaques. Per fer aquest procés, els ramaders es troben a la cabana del vaquer i recorren la muntanya per reunir totes les vaques i conduir-les fins al poble per triar-les. Allà, cada ramader separa els seus animals, els carrega en camions i els porta cap a casa.

A Llessui, a banda d'exemplars del Pallars Sobirà mateix, també hi passen l'estiu animals del Pallars Jussà, la Cerdanya, el Berguedà i el Solsonès. Durant tots aquests mesos els animals no han estat sols a la muntanya: un vaquer, l'Albert Baqueró, els ha vigilat. Baqueró ha viscut durant aquest temps a la cabana del vaquer, situada a 1.900 metres d'altitud, i ha estat l'encarregat de comunicar qualsevol incidència al ramader.

El dia de la tria, el vaquer, des de la cabana, distribueix els ramaders per la muntanya per conduir tots els animals fins a un punt pla i ample (Terra Llarga). Des d'aquest punt, la vacada baixa fins a prop del poble, a 1.400 metres, on els camions esperen per carregar. Els ramats més propers marxen cap a casa caminant i la resta ho fan amb camions. Al triador, però, hi queden prop de 1.000 exemplars més per separar.

Ramon Pellicer, ramader de Casserres (Berguedà), ha explicat a l'ACN que la gran majoria dels professionals ja coneixen els seus bovins amb un simple cop d'ull, perquè els coneixen molt bé. Això fa que la tria sigui més fàcil. El color del collar, el cròtal de l'arracada o la marca de la casa també ajuden a la identificació ràpida. Pellicer hi afegeix que l'estiu al Baix Berguedà és molt sec i que aquest el principal motiu pel qual porta el seu bestiar a Llessui, a la cerca de pastures d'estiu fresques i tendres a 1.900 metres d'altitud.

Els ramaders de Llessui han portat tota la vida els animals a aquesta muntanya. D'altres ja fa força anys que hi van. És el cas de Pere Rosell, de Bellver de Cerdanya, que ha dit que ha triat aquesta muntanya per les condicions que ofereix de maneig, sense cap arbre, i per poder comptar amb el vaquer durant tot l'estiu per qualsevol imprevist.

Els motius que porten als ramaders a pujar animals a la muntanya de Llessui són diversos. Josep Anton Canudas, ramader del Berguedà, ha explicat que porta les vaques des de fa vuit anys a Llessui a la recerca d'herba fresca que agraeixen els animals en aquesta època de l'any. Pellicer, 

Finalment, Isidre Aluju, ramader de Guils de Cerdanya, ha dit que és el primer any que porta els animals a Llessui a causa de problemes burocràtics amb França, on els portava fins ara. Aluju hi ha afegit que les condicions de la muntanya i el bon tracte rebut faran que l'any vinent hi torni.

Aquest estiu ha estat tranquil: els animals han tingut molt menjar (abundant herba fresca) i tornen cap a casa grasses. Això ha fet que enguany les vaques es resistissin, més que d'altres anys, a baixar muntanya avall. Però recollir-les s'ha de fer en aquestes dates per evitar ser sorpresos per una nevada primerenca, tenint en compte que la setmana passada ja va nevar a partir dels 2.000 metres d'altitud.