Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / UP alerta que el preu del gasoil posa en perill moltes explotacions

UP alerta que el preu del gasoil posa en perill moltes explotacions

El preu del carburant agrícola s'ha duplicat en només quatre anys El sindicat demana que l'Estat rebaixi els impostos que hi aplica

27/05/2008 17:44

Unió de Pagesos ha advertit en un comunicat que el preu mitjà del gasoil B agrícola ha arribat a un màxim històric en situar-se aquest mes en 0’97 euros/litre a l’engròs i en 1,07 euros/litre a les benzineres.

El sindicat adverteix que l’augment desmesurat del preu del carburant, que s’ha duplicat des de 2004, ha repercutit directament sobre els costos de producció que assumeix el pagès i posa en perill la viabilitat de moltes explotacions familiars. A l’augment del preu del gasoil B, s’ha d’afegir l’augment dels costos de producció lligats als derivats del petroli, com són fertilitzants, fitosanitaris, plàstics i pneumàtics.

Per això, Unió de Pagesos reclama al Govern de l’Estat que reconegui el caràcter estratègic de l’agricultura com a sector econòmic i social i que estableixi un gasoil professional. Això passa per una rebaixa màxima dels impostos indirectes especials als hidrocarburs permesa per la Unió Europea i amb un IVA reduït del 7% que s’apliqui a tots els usos professionals.

Davant l’augment desorbitat dels costos de producció, Unió de Pagesos també reclama que s’adeqüi la fiscalitat de l’IRPF, de mòduls i directa, a l’evolució dels preus dels fertilitzants, plàstics i pinsos d’aquests darrers anys. Pel que fa als sectors ramaders, específicament, el sindicat demana la substitució de l’assegurança de recollida de cadàvers per un ajut directe d’Estat, així com el trasllat dels costos de retirada de les MER.

Unió de Pagesos adverteix que aquest escenari d’augment de costos posa de manifest que les mesures impulsades els darrers anys pel Ministeri d’Agricultura són clarament insuficients i estan desfasades. Pel sindicat, l'Estat s’ha limitat a ajustaments temporals de la fiscalitat que no solucionen un problema que ja és crònic per a les explotacions agràries.

Mostrar formulari de contacte