Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / UP convoca els ramaders del Pirineu per exigir que s'aturi la reintroducció de l'ós i el voltor

UP convoca els ramaders del Pirineu per exigir que s'aturi la reintroducció de l'ós i el voltor

El sindicat denuncia manca de control pel que fa a la gestió de fauna i les indemnitzacions. A l'Aran ja hi ha hagut un primer atac mortal d'un plantígrad a un ramat d'ovelles
02/05/2016 18:05

Unió de Pagesos ha convocat els ramaders del Pirineu a una assemblea, per exigir que s'aturin les reintroduccions de fauna salvatge, com ara l'ós o el voltor, ja que consideren que no hi ha prou control de la població d'aquestes espècies ni dels atacs al bestiar ni tampoc del pagament de les indemnitzacions. La reunió es farà aquest divendres a les 11 del matí a l'aula de formació del Conselh Generau d'Aran, a Vielha. Hi intervindran el responsable d'acció sindical d'UP a les comarques de muntanya, l'alturgellenc Joan Guitart, i el responsable de medi natural d'UP, Ramon Comes.

Precisament a l'Aran aquesta setmana passada ja hi ha hagut el primer atac d'enguany per part d'un ós, que va matar i devorar una ovella en un ramat de Bagergue. Aquest fet ha coincidit amb noves situacions de bestiar ferit o mort presumiblement per voltors, en algun cas amb vaques que anaven de part. De fet, aquest diumenge mateix un ramader de Talló (Bellver de Cerdanya) ha denunciat amb imatges l'atac d'un estol de voltors a un pollí acabat de néixer, a la zona de Coborriu. El pagès afectat, que afirma que en d'altres ocasions ja havia patit atacs semblants però no ho havia donat a conèixer, ha decidit aquesta vegada no callar i presentar denúncia a l'oficina d'Unió de Pagesos a la Seu d'Urgell.

Els ramaders del Pirineu fa temps que es queixen dels perjudicis que els ocasiona la fauna salvatge i qüestionen que s'hagin de fer noves reintroduccions, com ara el nou exemplar d'ós que es vol alliberar al Pallars Sobirà. Joan Guitart es mostra crític amb el Govern i subratlla que "és molt fàcil engegar animals i que els alimentin els demés". El ramader alturgellenc recorda que els pagesos "tenen els seus animals i es cuiden que no vagin al camp del veí" i que "per tant, el que no és lògic és que l'administració deixi anar animals i que després n'haguem de pagar les conseqüències".

Fora de control

Guitart també es queixa que actualment hi ha una sobrepoblació de voltors i "ningú ho controla, ni tampoc s'indemnitzen els atacs". El portaveu territorial d'UP hi afegeix el fet que "no es té en compte l'estrès que pateixen els ramats quan tenen animals salvatges a prop".

El sindicat preveu exigir, tant al Conselh Generau d'Aran com a la Generalitat, mesures per evitar nous atacs. L'Associació de Ramaders d'Oví i Cabrum d'Aran també reclama al Conselh que no accepti la prova pilot que vol fer el Ministeri d'Agricultura per a la introducció de quatre linxs nòrdics a la vall.

  • Atac de voltors a un vaca que anava de part (Foto: ACN)
  • Assemblea d'UP sobre danys de la fauna salvatge