Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / UP reclama la creació d'un Observatori del Conill per tenir preus de referència "reals"

UP reclama la creació d'un Observatori del Conill per tenir preus de referència "reals"

El sindicat agrari ho veu necessari per evitar els desequilibris entre el preu de venda al públic i el que es paga al productor. Les darreres setmanes, mentre el consum ha augmentat més d'un 25%, la seva cotització a la llotja estatal ha baixat

Un conill de granja (Foto: UP)
Un conill de granja (Foto: UP)
27/05/2020 17:07

Unió de Pagesos ha reclamat novament la creació de l'Observatori del Conill de Catalunya, per aconseguir uns preus de referència "que reflecteixin la realitat" del sector de productors de carn de conill.

El sindicat considera important tenir a l'abast aquest indicador per evitar situacions com la de les últimes setmanes, en què el consum d'aquesta carn ha augmentat entre un 25% i un 30% a les llars de l'Estat respecte al mateix període de l'any passat, mentre que el preu de referència de la llotja estatal LONCUN ha baixat. Al març, el preu era d'1,95 euros el quilo, i aquesta setmana, d'1,65 euros el quilo.

L'organització agrària recorda que el mateix any en què es va constituir aquesta llotja estatal, el 2017, a Catalunya es va publicar el decret que reconeixia el sector dels conills com a "activitat estadística d'interès de la Generalitat", la qual cosa implica potenciar les estadístiques del sector pel que fa a preus, amb la creació de l'Observatori de Preus del sector del conills. Un mecanisme que encara no s'ha fet efectiu.

D'altres mesures que demana el sindicat per reactivar el sector és reprendre les propostes de campanya de publicitat i el contacte amb els escorxadors, per fer promoció del conill català i afavorir el comerç de proximitat. També proposen estudiar possibles alternatives per regular els escorxadors de les granges o els escorxadors mòbils, tant en l'àmbit econòmic com de logística d'operació.

La crisi que ha patit el sector dels conills els darrers deu anys ha suposat que es reduïssin en un terç les granges a Catalunya. Actualment, n'hi ha 500 de cria de llodrigons, i d'aquestes, només 200 tenen més de 300 femelles. Pel que fa a la producció estatal, Catalunya ha passat de representar el 30% a només el 20%.

Mostrar formulari de contacte