Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Urbanisme aprova inicialment els informes de desenvolupament del sector SUD-1 de la Seu

Urbanisme aprova inicialment els informes de desenvolupament del sector SUD-1 de la Seu

L'àrea inclou l'espai de 13.000 m2 per construir-hi el nou Hospital Comarcal i dues parcel·les per a equipaments privats d'activitat terciària, d'11.600 i 6.500 m2. L'Ajuntament reitera que de moment no ha rebut cap proposta per fer-hi un espai comercial, tot i que el planejament vigent des de fa anys ho contempla
El barri de Sant Antoni de la Seu d'Urgell, des de la zona de la caserna de Bombers
29/12/2021 10:25

La Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu ha aprovat inicialment, a la reunió d'aquesta setmana passada, els informes urbanístics i mediambientals relatius a la proposta de desenvolupament del sector SUD-1 del nucli urbà de la Seu d'Urgell. Els terrenys compresos en aquesta zona són al voltant de la caserna de Bombers i la carretera N-260, a prop del barri de Sant Antoni, a l'entrada est de la ciutat.

Tal com ja havia avançat l'Ajuntament urgellenc, l'aprovació obre la porta a la construcció del futur Hospital Comarcal de l'Alt Urgell, atès que el sector inclou una parcel·la de 13.000 metres quadrats per a equipaments. Aquesta superfície compleix de sobres amb la petició que el Departament de Salut havia fet al consistori per impulsar el nou equipament sanitari, que era disposar d'un terreny d'almenys 12.000 m2. El pla també contempla la possibilitat de desenvolupar-hi equipaments privats d'activitat terciària, concretament amb una parcel·la d'11.600 m2 i una altra de 6.500. situades entre els barris del Poble Sec i Sant Antoni, al peu de l'N-260.

Sobre aquesta possibilitat, i en declaracions al programa 'Fil Directe' de RàdioSeu, l'alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, ja va explicar la setmana passada que la planificació per a una àrea comercial en aquella zona "ja existia" anteriorment i que "l'únic que s'ha fet ara, amb la modificació del Pla Parcial d'aquest sector, és que els terrenys que estaven dedicats a equipament municipal s'han agrupat per fer-ne una sola parcel·la", atès que abans estaven separats, per sobre i per sota de la carretera. Això permet tenir un espai homogeni en el qual desenvolupar-hi l'Hospital. L'altre canvi que s'ha fet és que fins ara la parcel·la d'equipaments per a l'Ajuntament era "la més a tocar del riu". Antigament no hi havia cap problema al respecte, però més endavant la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre va endurir els requisits pel que fa a risc d'inundabilitat, amb 500 anys de retorn. Per això, es va agrupar totes les parcel·les d'equipaments a la zona on no hi ha afectació, mentre que els terrenys més a prop del riu quedaran com a zona verda.

Reducció d'un 20% de la superfície per a activitat terciària

Per Francesc Viaplana, "el resultat de tot plegat és que l'Ajuntament disposarà de més metres quadrats per a equipaments, uns 17.000 en total", en aquest sector SUD-1, i que "s'ha reduït en un 20% la superfície que s'hi podria utilitzar com parcel·les privades en les quals es puguin desenvolupar activitats comercials".

Pel que fa a aquest segon punt, i davant sels diversos rumors apareguts sobre l'interès de grans cadenes de supermercats per implantar-se a la Seu, des de l'equip de govern municipal reiteren que ara per ara "cap d'aquestes empreses no ens ha vingut a fer cap proposta en ferm". Viaplana ha admès que entre els propietaris dels terrenys implicats "hi ha uns promotors que volen tirar endavant aquest projecte inicial", si bé insisteix que de moment "no hi ha res més" i que per a l'Ajuntament "la prioritat d'aquest sector urbanístic és que es pugui disposar del nou Hospital".

En tot cas, el batlle urgellenc subratlla que "en tot moment s'ha actuat amb total transparència i s'ha informat l'oposició" sobre tot el que implica el desenvolupament del SUD-1. En aquest sentit, Viaplana recorda que si arriba alguna proposta d'activitat comercial, "com qualsevol altre negoci, haurà de passar per l'Ajuntament per obtenir la llicència". I que de la mateixa manera, "si compleix tots els requisits legals, ens cenyirem a la llei", perquè "no es pot impedir una activitat quan la llei diu que això ha de passar, perquè això -impedir-ne l'aplicació legal- seria prevaricar". Per tot plegat, el batlle urgellenc confirma que, a efectes purament legals i per la planificació existent anteriorment, hi ha oberta la possibilitat que en aquella zona hi hagi una àrea comercial.

Mostrar formulari de contacte