Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Veïns de Castell de Mur lamenten que un sol projecte absorbeix totes les plaques fotovoltaiques permeses al municipi

Veïns de Castell de Mur lamenten que un sol projecte absorbeix totes les plaques fotovoltaiques permeses al municipi

Des de l'agost de l'any passat, el Pallars Jussà ha rebut 17 propostes per a instal·lacions d'energia solar, que equivalen a 627 hectàrees
Recreació de la vista des del Castell de Mur, al Pallars Jussà, amb les plantes fotovoltaiques que s'han projectat al municipi (Foto: Salvem lo Pallars)
18/03/2021 12:50

La presentació de projectes d'instal·lacions fotovoltaiques al Pallars Jussà és un degoteig constant des de l'agost del 2020. Des d'aleshores, s'han presentat disset projectes que afecten vuit municipis, amb un total de 627 hectàrees.

Valença Castells, veïna del municipi de Castell de Mur i membre de la Plataforma Salvem lo Pallars, ha explicat a l'ACN que al seu municipi s'ha presentat un projecte de 71,2 hectàrees, 30 de les quals pertanyen a terrenys comunals. La proposta, a càrrec d'una empresa externa a la comarca, absorbeix la totalitat d'hectàrees permeses. "D'aquesta manera es frustra qualsevol iniciativa promoguda pels veïns en els pròxims 30 anys", ha lamentat Castells, que també lamenta que "aquests megaprojectes de plaques solars topa frontalment amb el model de territori sostenible del Pallars Jussà".

En aquest sentit, la Plataforma Salvem lo Pallars creu que les propostes d'aquest tipus no incentiven el desenvolupament de les persones, sinó que limiten el futur de la comarca en altres àmbits. "S'hipoteca la terra durant trenta anys, menystenint l'alt valor productiu de l'agricultura i la ramaderia", assenyala el col·lectiu.

Un altre dels projectes als quals la ponència del Govern ja ha donat viabilitat és la instal·lació de 50 hectàrees de plaques solars a uns 500 metres del nucli urbà d'Isona. L'ocupació serà un 66 per cent més gran que la superfície urbana del poble. És per això que la Plataforma Salvem lo Pallars demana als alcaldes que s'informi adequadament els veïns d'aquests projectes i que s'activi la modificació dels Plans d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) per assumir-los.

Mostrar formulari de contacte