Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Vídeo per donar a conèixer el vedat d’Enclar amb motiu del seu 30è aniversari

Vídeo per donar a conèixer el vedat d’Enclar amb motiu del seu 30è aniversari

L'àrea ocupa el 5 per cent d'Andorra i inclou la vall d’Enclar, l’obaga dels Cortals de Sispony i la solana de la vall d’Os de Civís

Presentació del vídeo del vedat d'Enclar (Foto: Govern d'Andorra)
Presentació del vídeo del vedat d'Enclar (Foto: Govern d'Andorra)
16/11/2017 19:10

El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat d'Andorra ha editat un vídeo per tal de donar a conèixer el Vedat d’Enclar amb motiu del seu 30è aniversari. El cap d’Unitat de fauna de l’Àrea de Medi Aquàtic, Infraestructures i Fauna, Jordi Solà, i el cap d’Unitat del Cos de Banders, Ferran Teixidó, han presentat la gravació a la premsa i han explicat per què es vol donar a conèixer aquest vedat.

El vedat d’Enclar es va crear l’any 1987 a les parròquies de la Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. Aquesta àrea de més de 2.000 hectàrees, és a dir, quasi el 5% del país, té una altura que va dels 1.000 als 2.404 metres al bony de la Pica i inclou la vall d’Enclar, l’obaga dels Cortals de Sispony i la solana de la vall d’Os de Civís.

Dins del vedat hi ha una gran varietat de condicions ecològiques per la gran varietat l’alçàries i per la diferència d’orientació de les seves vessants, obagues i solanes. Això comporta que en aquesta àrea s’hi trobin tots els grans tipus de vegetació d’Andorra.

D’altra banda, pel que fa a la fauna, tot i que l’isard és l’animal més emblemàtic del vedat, també hi ha una gran diversitat d’espècies que es controlen i s’observen per part de l’Àrea de Fauna del Ministeri. Entre les espècies protegides que es controlen destaquen l’àliga daurada, el gall fer, el mussol pirinenc, la perdiu blanca, el voltor, i d’altres. A més, al vedat es troben cabirols, muflons, porcs fers, llebres i perdius xerra.

Evolulció positiva dels isards

Pel que fa als isards, tal com ha explicat Solà, el fet de crear el vedat va permetre una bona evolució de l’espècie en aquesta àrea. Així, quan es van començar els recomptes, l’any 1996 hi havia prop de 190 animals, i la xifra va créixer fins a 400 al 2009. Tot i que el pestivirus va suposar un gran descens de la població d’isards que va comportar la prohibició de la caça al territori, en els darrers anys, s’ha estabilitzat la població entorn dels 250 exemplars.

Per tal d’afavorir la millora de la població d'aquests animals al vedat, s’estableix el nombre d’isards que es poden caçar i els banders s’encarreguen d’acompanyar els caçadors per tal de triar els que poden ser abatuts. En aquest sentit, Teixidó ha explicat que s’ajusten al màxim, en l’aplicació del pla de caça, al que convé a l’espècie.

Mostrar formulari de contacte