Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Vint-i-nou detinguts en una operació contra el tràfic de persones que inclou la Seu i Andorra

Vint-i-nou detinguts en una operació contra el tràfic de persones que inclou la Seu i Andorra

Paral·lelament s'ha alliberat 29 dones xineses que eren presumptament obligades a exercir la prostitució. Els altres arrestos s'han dut a terme a Girona, València, Saragossa, Sòria, Madrid i Toledo

Operació contra el tràfic de persones (18.04.16)
Operació contra el tràfic de persones (18.04.16)
18/04/2016 18:50

Un total de 29 dones de nacionalitat xinesa han estat alliberades en una macrooperació estatal contra el tràfic de persones, en què paral·lelament s'ha detingut 29 persones, la majoria també d'origen xinès, i que ha inclòs un dispositiu a la Seu d'Urgell i Andorra. L’acció policial conjunta ha estat encapçalada per la Guàrdia Civil però ha comptat també amb la col·laboració de la policia xinesa, la francesa i l’andorrana.

En total s'han fet 22 escorcolls. A la Seu, s'ha registrat un pis en el qual s'ha alliberat un nombre indeterminat de dones que residien al municipi però que presumptament eren obligades a prostituir-se a Andorra. Pel que fa a Girona, s'ha detingut una dona, també de nacionalitat xinesa, que retenia i controlava presumiblement compatriotes seves al barri de Sant Narcís. Fonts policials han indicat que s'ha desarticulat d'aquesta manera una organització criminal dedicada al tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual.

Pel que fa a la resta d'escorcolls, un total de 10 han estat a Madrid -2 d'ells a locals d’oci-, 4 a València, 2 a Sòria, 3 a Saragossa i un a Toledo. La Guàrdia Civil ha esmentat la col·laboració de la policia d’Andorra, atès que algunes de les dones alliberades hi exercien la prostitució. Al Principat aquesta pràctica està legalment prohibida en tots els supòsits, motiu pel qual les dones residien en un pis de la xarxa situat a la Seu.

La investigació va començar ja fa un any quan es va detectar dues dones de nacionalitat xinesa que presumptament exercien la prostitució contra la seva voluntat en un local de la localitat soriana d’Adradas. A partir d’aquí es va descobrir una xarxa de tràfic de dones provinents de la Xina que eren obligades a exercir la prostitució arreu de l’Estat, de vegades fent escala en d'altres països durant el viatge des de la Xina, on també se les forçava a prostituir-se. La Guàrdia Civil ha explicat que per aconseguir que es prostituïssin, les dones eren obligades a ingerir drogues i medicaments.

També s’explica que ha estat cabdal la participació de la policia xinesa en l’operació. Cinc agents d’aquest cos han pres part en els escorcolls, l’anàlisi de la informació i l’assistència a les víctimes. Aquest últim punt ha estat de gran transcendència, ja que les dones alliberades han pogut relatar en un entorn més confortable aspectes rellevants de la xarxa.

En el marc de l’operació, que no es dóna per tancada, s’han bloquejat actius i comptes bancaris utilitzats per l’organització per blanquejar els diners provinents d’aquestes activitats il·lícites.

Mostrar formulari de contacte