Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Visita guiada al jaciment arqueològic de l'antic pati de Les Monges de la Seu d’Urgell

Visita guiada al jaciment arqueològic de l'antic pati de Les Monges de la Seu d’Urgell

L'activitat, que tindrà lloc aquest divendres, 8 d’octubre, a les set de la tarda, anirà a càrrec d'Òscar Augé. La visita s’emmarca en les Jornades Europees de Patrimoni 2021 i el cicle Desenterrant el Passat

Visita guiada al jaciment arqueològic de l'antic pati de Les Monges de la Seu d'Urgell
Visita guiada al jaciment arqueològic de l'antic pati de Les Monges de la Seu d'Urgell
06/10/2021 17:40

Aquest pròxim divendres, 8 d’octubre, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni 2021 i dins del cicle Desenterrant el Passat, tindrà lloc la visita guiada "Descoberta arqueològica i vestigis de la muralla al jaciment de l'antic pati de les Monges". L'activitat,  que anirà a càrrec de l'arqueòleg Òscar Augé, és gratuïta i s’iniciarà a les set de la tarda, al mateix pati de l’edifici de Les Monges. Per a poder-hi assistir cal inscriure's prèviament

En la visita guiada es podrà conèixer la segona fase de l’excavació d'aquest jaciment, situat al centre històric de la Seu d’Urgell. L'estudi va finalitzar a mitjans del passat mes d’agost i ha permès localitzar un tram d'uns 12 metres de longitud del basament de l'antiga muralla baixmedieval que tancava la ciutat pel nord-est.

L'estructura defensiva, que hauria estat bastida entre finals del segle XIV i mitjans del XV, va integrar els diversos creixements urbans que al llarg dels segles XIII i XIV s'haurien anat desenvolupant extramurs del primer recinte murallat de la Seu d’Urgell, època a la qual correspondrien les restes de cases i del carrer descoberts l'any passat en aquest mateix espai, en el decurs de les obres per construir una central tèrmica de biomassa.

A banda de la muralla, la intervenció ha permès documentar la continuació d'un paviment empedrat, ja localitzat en part l'any passat, i que correspondria a una gran plaça dels segles XVII i inicis del XVIII, la qual està feta damunt de les restes de les estructures medievals, que en aquells moments ja estarien enrunades i segurament mig cobertes de terra.

Represa dels treballs durant l'any vinent

Després de la intervenció, el sector on s'ha treballat enguany ha estat cobert amb una lona per tal de protegir les restes fins a la represa dels treballs, ja durant l'any vinent. A partir d'ara es començaran a planificar i definir les actuacions futures que caldrà dur a terme en el jaciment, que consistiran en acabar d'enderrocar les restes del paviment de formigó del pati en els punts on no s'ha tret aquest any, i enretirar els nivells de terra acumulats a sota. També es farà l'excavació en diferents fases de tota l'àrea per descobrir les restes del barri baixmedieval, de cara a la seva consolidació i museïtzació posterior.

Mostrar formulari de contacte