Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Vist per a sentència el judici contra Endesa per l'incendi de Baix Pallars l'any 2012

Vist per a sentència el judici contra Endesa per l'incendi de Baix Pallars l'any 2012

Els Agents Rurals avalen que el foc es va originar en un transformador en mal estat

25/02/2015 17:39

El Jutjat de Primera Instància de Tremp ha acollit, aquest dimecres, el judici contra la companyia Endesa acusada de l'incendi forestal de Baix Pallars. El foc es va produir el 8 de març de 2012 i va afectar 337 hectàrees. L'acusació, l'Ajuntament de Baix Pallars i vuit veïns del municipi, ha mantingut que el foc es va iniciar per una negligència d'Endesa i, la defensa, en canvi, creu que va ser un incendi provocat.

La base de l'acusació ha estat un informe dels Agents Rurals sobre les causes de l'incendi. Aquest informe argumenta que primer es va produir una avaria en un transformador que dóna llum als túnels de la N-260 i posteriorment es va originar l'incendi. Els demandants reclamen a l'empresa acusada uns 600.000 euros.

Un agent rural ha detallat, de manera minuciosa, l'informe que van elaborar on queda acreditada la causa de l'incendi. L'agent ha explicat que primer es va produir una avaria elèctrica provocant que els túnels de la N-260 quedessin a les fosques i tot seguit va començar l'incendi. Al transformador del túnel d'Arboló van comprovar com un cable estava penjant i desprenia partícules incandescents. Els agents, al punt on es va originar l'incendi, no van trobar cap prova que els portés a concloure que va ser provocat, tot contradint la versió de l'empresa elèctrica.

El representant legal d'Endesa ha assegurat que la línia elèctrica estava "en perfectes condicions", que complia la normativa i havia passat les revisions oportunes. Tot i això, el pèrit judicial ha avalat l'informe dels Agents Rurals.

Les dues parts tampoc no s'han posat d'acord amb l'import de les indemnitzacions. L'acusació demana uns 600.000 euros, mentre que la defensa disminueix aquest import a pràcticament la meitat.

L'Ajuntament de Baix Pallars reclama els danys a la carretera d'accés al nucli de Peramea. El foc va malmetre la senyalització, les tanques de seguretat de la via i dos xiprers del cementiri valorats en uns 30.000 euros.

Mostrar formulari de contacte