Xerrada de l'ICD a la Seu sobre la proposta de reforma horària
L'ens considera necessari el canvi per millorar l'organització, la corresponsabilitat i l'eficiència tant a les empreses com a les famílies. Carme Castelló qüestiona els horaris actuals i advoca per compactar-los
L'Institut Català de les Dones (ICD) ha organitzat aquest dimarts, al Consell Comarcal de l'Alt Urgell, una xerrada informativa sobre el projecte de reforma horària a Catalunya. La conferència ha anat a càrrec de la coordinadora territorial de l'ICD a Lleida, Carme Castelló, i ha comptat amb l'assistència d'una vintena de dones.
En l'acte s'ha explicat què pot implicar aquest canvi des del punt de vista femení. En aquest sentit, Carme Castelló considera necessària l'adaptació a horaris més propis del centre i el nord d'Europa perquè "això també pot ajudar a una distribució més igualitària de les tasques i del temps que els treballadors i treballadores es poden dedicar" a la família o bé a la seva vida personal. Per això, creu que això ajudaria a "una millor organització, sense l'estrès que patim ara".
Més enllà del debat de gènere, Castelló considera imprescindible per a tota la societat "racionalitzar" horaris, ja que els actuals "són massa llargs i molt extensos" i que a més a més "això no vol dir que siguin productius, perquè tantes hores a la feina deixen de ser productives". En aquest sentit, la representant de l'ICD veu il·lògiques les pauses de dues o fins i tot tres hores al migdia, "perquè això talla tot el dia i és un espai de temps en què poca cosa es pot fer, mentre que si es pot compactar, ja sigui de matí o de tarda, després es disposa de més temps per fer allò que t'agradi".
Tanmateix, Carme Castelló reconeix que és difícil canviar els hàbits actuals o bé posar d'acord tots els sectors socials i econòmics, i apunta que caldria un compromís de tothom, ja que si només es fa parcialment "serà difícil" consolidar la reforma horària. Entre les propostes que planteja la mesa que dirigeix la proposta, en destaca a grans trets la idea d'avançar els horaris, tant pel que fa a l'entrada com al tancament, en feines d'oficina, escoles, restaurants i comerços, a més a més de modificar els actuals horaris de programes de televisió o bé d'esdeveniments culturals i esportius.