Xerrada sobre l'estat ambiental de la Seu d'Urgell
El naturalista Jordi Dalmau presentarà aquest divendres, 29 de novembre, a la sala de plens del consistori urgellenc, els resultats de 10 anys d'estudi dels principals bioindicadors del municipi
El naturalista urgellenc Jordi Dalmau presentarà públicament aquest divendres, 29 de novembre, els resultats de l'estudi que fa 10 anys que duu a terme sobre l'estat ambiental de la Seu d'Urgell. L'acte, que tindrà lloc a les vuit del vespre a la sala de plens de l'Ajuntament urgellenc, servirà per determinar els canvis i tendències en els ecosistemes del municipi.
L'anàlisi de Dalmau inclou 15 bioindicadors, d’entre els quals es pot destacar el seguiment d’amfibis, de la vegetació de ribera, un cens hivernal de milà reial o de llúdriga, entre d’altres. Dels 15 bioindicadors establerts, 4 són botànics i 11 faunístics.
L’any 2008 va ser el primer en què se’n va fer el seguiment, al qual s’ha donat continuïtat fins enguany. Amb els anys, la repetició dels mètodes de seguiment permet detectar canvis en els ecosistemes del municipi, fet que permet incidir-hi per millorar-ne l’estat de conservació.
Zones d'estudi
Els estudis es fan en quatre zones, on es concentren bona part dels bioindicadors, com són els rius Valira i Segre, el Pla de les Forques i el Pla de Benavarre. Concretament, el riu Segre és el medi natural del municipi que suporta una major pressió de diferents usos antròpics i alhora és el que acull una major biodiversitat i on s'hi concentren bona part dels esforços de monitoratge.
Agenda 21 Local
El programa de seguiment dels principals ecosistemes de la Seu és una de les accions prioritàries incloses dins el Pla d'Acció de l'Agenda 21 Local, la qual és un dels instruments que disposa la ciutat per tendir cap a la sostenibilitat.