Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentat el llibre 'La cuina de Lleida. Del Pirineu al Pla, la Vall d’Aran i la Franja', que recupera receptes tradicionals

Presentat el llibre 'La cuina de Lleida. Del Pirineu al Pla, la Vall d’Aran i la Franja', que recupera receptes tradicionals

L'obra de Jaume Fàbrega, editada per Viena Edicions, vol ser una eina de divulgació i patrimoni gastronòmic. L'acte de presentació s'ha fet a la Diputació de Lleida

Presentació del llibre 'La cuina de Lleida. Del Pirineu al Pla, la Vall d'Aran i la Franja' (Foto: Diputació de Lleida)
Presentació del llibre 'La cuina de Lleida. Del Pirineu al Pla, la Vall d'Aran i la Franja' (Foto: Diputació de Lleida)
21/05/2025 11:15

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dimarts en la presentació del llibre La cuina de Lleida. Del Pirineu al Pla, la Vall d’Aran i la Franja, del gastrònom i historiador Jaume Fàbrega publicada per Viena Edicions. L’acte, celebrat a la sala d’actes de la Diputació, ha comptat també amb la participació de l'autor; el director de l’editorial, Enric Viladot, i la cuinera i sommelier de l’oli Montse Freixa, que ha conduït l’esdeveniment i ha ofert un tast gastronòmic final inspirat en l'obra.

Joan Talarn ha destacat el valor patrimonial del receptari i el seu vincle amb la nova marca agroalimentària de la institució. “Avui m’ho heu posat fàcil, ja que presentem un llibre amb Gust de Lleida, una obra parla de nosaltres, de la nostra història i de la nostra gastronomia", ha dit. 

‘La cuina de Lleida’ no és només un recull de receptes, sinó una mirada profunda i documentada sobre la tradició culinària de les comarques de Ponent, el Pirineu, la Franja i la Vall d’Aran. L'obra dona protagonisme a productes locals com l’oli d’oliva, la fruita dolça, els embotits o els formatges, "i connecta la gastronomia amb la cultura i la identitat del territori".

Plats tradicionals reinterpretats

La jornada ha acabat amb el tast de plats tradicionals reinterpretats, elaborats per Montse Freixa, amb productes de proximitat. Entre els tastos, s’ha pogut degustar cremós d’esturiona amb caviar de Caviar Nacarii; entrepans de xulla de Pla Oví i vedella ecològica de Casa Masover i pa de Forn Padabans; paté de Sotaterra amb tòfona i festucs d’Oligami; xolís de Fabiola amb ametlles de Puigdellívol; pa de pagès amb formatges Tupí de Pallars i Moretum de Mas de Ròles; orelletes amb ratafia de La Bodega Borges, a més de begudes com vins Macabeu Natur i cervesa escumosa tipus xampany de Brebel Beer.

L’autor, Jaume Fàbrega, ha explicat que el llibre neix de la necessitat de preservar la cuina popular com a patrimoni immaterial i de transmetre-la a les noves generacions. El volum recull receptes com els caragols a la llauna, la cassola de tros, el trinxat o les orelletes, i ho fa a través de testimonis, recerca de camp i diàleg amb productors i famílies.

 

Mostrar formulari de contacte