‘La selecció d’Enric Canut’, nova proposta de l’aula de tast en línia de la Fira de Sant Ermengol
A diferència de la resta de vídeos publicats, tots els formatges proposats per aquest expert es poden comprar telemàticament, envasats en porcions per a quatre persones
‘La selecció d’Enric Canut’, és la nova proposta que ens ofereix l’aula de tast virtual de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell. Aquest tast de formatges artesans dels Pirineus té una diferència en relació amb la resta de tastos proposats en aquesta secció: tots els formatges del tast es poden comprar online de manera conjunta a través de la distribuïdora Ardai, que els envia a domicili envasats en porcions per a quatre persones.
Enric Canut és autor de diversos llibres sobre el món dels formatges, tant en català com en castellà i en anglès, dedicats als productes de Catalunya i d'Espanya. És col·laborador habitual en revistes gastronòmiques com Sobremesa, Viandar, Comer Bien, Guía Peñín Magazine, Spaingourmetour, Cocina Fácil, Bouquet i Club del Gourmet.
Aquest tast guiat que es pot seguir a la pàgina web de la Fira de Sant Ermengol, l'expert ha seleccionat formatges que són nous o que, tot i ser elaborats al Pirineu, no han participat en la Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Canut aconsella tastar-los, com és habitual, del més suau al més fort.
Es comença amb un formatge d’ovella, Saint Sauveur des Basques, elaborat per la Fromagerie d’Irati. És un formatge de pasta tova i crosta florida blanca. S’elabora en una petita formatgeria, a la part nord de la Selva d’Irati, a Navarra, que pertany al grup Agour. És un formatge ecològic, de llet pasteuritzada d’ovella i té un pes d’entre 220 i 240 grams.
El segon formatge, Eth Petit dera Val d’Aran, està elaborat per la formatgeria Tarrau a Bagergue. A 1.490 m d’alçada, és probablement la formatgeria més alta de Catalunya. Eth Petit està fet amb llet crua de vaca i és la recuperació d’un formatge antic aranès. Es presenta en un format de 300 grams.
El tercer és Tomme d’Aydius de la Fromagerie Lancet, procedent de la Vallée d’Aspe, a la zona del Bearn. Un fermier de llet crua de cabra i pasta premsada de 4,5 kg o 5 kg, amb una maduració mínima de 6 mesos. Es presenta en un format de 2,5 kg.
El quart producte seleccionat és el Sant Maurici, de la Formatgeria Tros de Sort. És de llet pasteuritzada de vaca, de format quadrat i de gran tamany (9kg). Vol ser un homenatge als formatges de format gran que es feien a l’alta muntanya quan els ramats pujaven a l’estiu. És mantegós i presenta en petites peces de 300 grams.
El tast d’Enric Canut finalitza amb el tast del formatge Aizpea, un Idiazabal fumat de pastor, elaborat per Elia Arrillaga i Mikel Etxezerreta a la xabola Tontor, a la Serra d’Urbia. Són dels pocs pastors que segueixen pujant a l’estiu a les pastures de la serra d'Aitzgorri, on les ovelles només mengen herba fresca a més de mil metres d’altitud.
Amb aquest ja són 12 els vídeos penjats que formen part de l’Aula de Tast Online de la Fira de Sant Ermengol, 8 dels quals corresponents a sessions de tastos guiats, 4 sessions de cuina amb formatge i 1 de formatge d’autor. Encara en queden quatre per publicar, amb periodicitat mensual.