Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / A punt la classificació en espigues al turisme rural català

A punt la classificació en espigues al turisme rural català

L’Alt Urgell ha servit de model d’un sistema que, tanmateix, pot fer perdre qualificació a algunes cases de la comarca El nou president de TRAU, Josep Maria Troguet, anima els associats a modernitzar-se i adverteix de l’impuls del sector a Andorra
Josep Maria Troguet
23/02/2010 17:14

El turisme rural català és a punt d'estrenar un sistema homologat de classificació per espigues, amb l’aval de la Generalitat. L’Alt Urgell ha tingut un paper important en l’elaboració del document, en la seva condició de referent del sector arreu de Catalunya.

La presentació pública ja estava prevista per aquesta setmana, tot i que s’ha ajornat per qüestions d’agenda del conseller d’Innovació, Josep Huguet. En tot cas, aquest acte es farà ben aviat.

El nou president de Turisme Rural de l’Alt Urgell i Cerdanya (TRAU), Josep Maria Troguet, considera que el canvi tindrà conseqüències tant positives com negatives per a la comarca. La negativa és que, amb els nous estàndards, hi ha establiments que poden perdre alguna espiga respecte de la classificació impulsada fins ara per la pròpia associació. I és que el nou sistema de la Generalitat serà més rígid. La part positiva és que el Govern ha pres precisament com a model l'estàndard creat pel TRAU.

En una entrevista per a RàdioSeu, Troguet ha expressat que això demostra que “l’Alt Urgell segueix sent un referent a tot Catalunya en turisme rural”. Tot i això, el president de TRAU insta els associats a “posar-se les piles”, perquè el sector ha tocat sostre. Troguet no dubta a qualificar d’”exagerat” el creixement d’oferta dels darrers anys. Per això, creu que ara cal treballar per vendre una proposta més completa, unint a l’allotjament tots els altres atractius del medi rural alturgellenc, com són la gastronomia, les caminades, els productes artesans i fins i tot els escriptors, músics i artistes locals.

Un nou ús per a les bordes

A més a més, el propietari de Cal Serni de Calbinyà adverteix de la competència que pot suposar l’impuls del turisme rural a Andorra, on fins ara no s’ha desenvolupat. Troguet elogia la intenció del Principat de recuperar les bordes per a aquesta utilitat, i lamenta precisament que la legislació catalana no permeti aquesta reconversió de construccions tradicionals d’alta muntanya, que en alguns casos s’estan degradant per la pèrdua de l’ús ramader i per la seva inaccessibilitat.

Un altre repte que s’ha marcat la nova junta del TRAU és apostar més per internet, facilitant les reserves per correu electrònic i fent-se més visibles a la xarxa social Facebook. L’associació anima els seus membres a ser més actius en les noves tecnologies, un àmbit en el qual molts establiments encara són reticents a actualitzar-se.

Mostrar formulari de contacte