Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / A punt la primera emissió d'euros andorrans, per un valor de prop de 2,5 milions

A punt la primera emissió d'euros andorrans, per un valor de prop de 2,5 milions

El govern obre la reserva de col·leccions per als ciutadans del país i també se'n vendrà a les oficines de turisme

24/12/2014 13:39

Andorra ja té a punt els seus euros. L'emissió de monedes amb simbologia andorrana s'ha presentat aquest dimarts i els propers dies entrarar en circulació. El 80,11% de la totalitat de les peces encunyades seran per a ús corrent, i només el 19,89% per a edicions especials adreçades als col·leccionistes.

Així, el valor facial de la primera emissió és de 2.479.482,40 euros, dels quals 1.714.642 seran monedes de circulació corrent i 493.240 euros es repartiran en edicions especials: monedes de 2 euros commemoratives del 20è aniversari de l'adhesió d'Andorra al Consell d'Europa –aquestes apareixeran el proper mes de març–, monedes de dos euros amb fons mirall, una presentació especial de la col·lecció de les vuit peces i una altra sèrie també en fons mirall. Totes aquestes monedes tindran un valor més elevat que el propi valor facial, i es destinaran sobretot als col·leccionistes que les podran adquirir a les numismàtiques i filatèlies, però també a les Oficines de Turisme del territori, a partir del proper 15 de gener.

Per a col·leccionistes

Cinca va argumentar els canals de comercialització pel fet que no volen "que les monedes s'acabin venent en qualsevol botiga de souvenirs". Sigui com vulgui, el ministre va reconèixer que ja fa dies que alguna web de numismàtica anuncia la venda d'euros andorrans i de col·leccions, "quan encara no els tenen, ni els podran adquirir perquè les monedes de curs corrent es posaran en circulació de manera molt progressiva a Espanya i a Andorra, a través de les entitats bancàries".

A més, la distribució es farà de manera aleatòria i en un paquet de 50 monedes d'euro només n'hi haurà dues o tres d'andorranes, per exemple.

El ministre va insistir molt en que "tots els ciutadans (andorrans) podran adquirir la col·lecció de les vuit peces al seu preu facial de 3,88 euros", i va anunciar que ja es pot fer la reserva de la col·lecció a la pàgina www.euros.ad. El funcionament de la pàgina és molt àgil i permet fer el pagament per TPV. Només cal omplir els camps requerits amb el nom i el número de cens (número d'afiliat a la Seguretat Social) i pagar. Les monedes es podran recollir a Tràmits a partir de la data que la mateixa pàgina web indicarà a cada usuari després d'haver fet correctament la reserva.

En canvi, les edicions especials que es vendran a les numismàtiques, les filàtelies i les Oficines de Turisme, tindran una presentació més sofisticada però el preu també serà molt més elevat. Així la presentació especial de les vuit monedes –70.000 sets dels quals 1.000 són patrimoni de l'Estat– es comercialitzarà per 24 euros.

Mostrar formulari de contacte