Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Absolt el guàrdia civil de la Seu acusat de detenció il·legal, coaccions i amenaces

Absolt el guàrdia civil de la Seu acusat de detenció il·legal, coaccions i amenaces

L'Audiència de Lleida no dóna credibilitat al relat del denunciant, en el qual hi veu contradiccions El demandant adduia que l'agent l'havia amençat de mort i havia agredit el seu fill menor

27/04/2015 17:54

L'Audiència de Lleida ha absolt l'agent de la Guàrdia Civil de la Seu d'Urgell acusat de detenció il·legal, coaccions i amenaces, lesions i injúries. El jutge ha justificat la decisió perquè no dóna credibilitat al relat del denunciant, en el qual hi veu contradiccions, i perquè no hi ha proves materials dels fets, segons informa l'ACN.

El succés jutjat es va produir la nit del 25 de gener de 2013 a la N-145 al nucli d'Anserall, a les Valls de Valira. L'agent va aturar el cotxe del denunciant, que viatjava amb el seu fill, per presumpte contraban de tabac. El demandant denunciava que el guàrdia civil, presumtament, els va detenir il·legalment i els va amenaçar de mort, cosa que l'agent nega.

La Sala ha considerat que la declaració del denunciant "no és creïble" i que aquesta era, de fet, l'única prova contra l'acusat. Segons la sentència, existeixen contradiccions o omissions rellevants en el relat del denunciant ja que, mentre que en la declaració feta als Mossos d'Esquadra va explicar que l'agent els havia agredit després que haguessin decidit parar perquè se sentia "indisposat", en la denúncia formal va dir que van parar perquè un vehicle policial els va fer aturar.

A més, segons la Sala, dels informes mèdics es desprèn que ni el denunciant ni el seu fill no presentaven un quadre de lesions "compatible amb l'agressió brutal que van relatar". A més, segons la declaració d'un agent de la duana, que no formava part de la unitat de l'acusat, aquest va explicar que la nit dels fets va veure un jove que es queixava de la cama i que quan li va preguntar què li passava va dir que havia caigut per un terraplè, sense fer cap comentari dels presumptes maltractaments.

El Guàrdia Civil denunciat era en aquell moment el cap de l'Oficina d'Anàlisis i Investigacions (ODAIFI) de l'oficina de la Seu d'Urgell. Segons el ministeri fiscal, la unitat dirigida per l'acusat ja havia sorprès en diverses ocasions el denunciant realitzant contraban de tabac i se li havien aixecat tres actes administratives, entre el desembre de 2012 i el gener de 2013.

Dues versions

El denunciant va declarar al judici que la Guàrdia Civil va aturar el cotxe on viatjava amb el seu fill de 15 anys i el seu gendre i que en arribar l'agent acusat, aquest va fer sortir al menor per la força del cotxe dient-li "a tu et conec fill de puta" i "com diguis que t'he pegat, t'agafo i et tiro al riu". Encara segons el demandant, quan va demanar a l'acusat que parés d'agredir el seu fill, l'agent el va fer posar de genolls i posant-li la pistola al cap li va dir "com et giris, et disparo". Després, els agents es van endur detingut el demandant i en un altre cotxe, el seu fill.

L'acusat, en canvi, sosté que tot és mentida i que l'objectiu de la denúncia era apartar-lo de les investigacions sobre contraban, una intenció que el denunciant li hauria expressat explícitament el mateix dia de la intervenció.

L'acusació particular demanava que s'imposés a l'acusat una pena de 14 anys de presó, inhabilitació per fer de guàrdia civil durant 24 anys i una multa de 16.400 euros més una indemnització de 2.000 euros pels danys morals. La fiscalia i la defensa, en canvi, en demanaven l'absolució.

Mostrar formulari de contacte