Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Acaba la primera fase arqueològica a Sant Quiro d'Ossera

Acaba la primera fase arqueològica a Sant Quiro d'Ossera

L'antiga capella romànica data dels segles XI i XII i era de petites dimensions L'estiu de l'any vinent es podria reprendre la recerca, que ha comptat amb col.laboradors d'arreu de Catalunya  

Sant Quiro d'Ossera
Sant Quiro d'Ossera
18/08/2009 16:47

Durant la primera quinzena del mes d’agost s’han desenvolupat prop d’Ossera, al municipi de la Vansa i Fórnols, els treballs arqueològics per conèixer les restes de l’antiga capella de Sant Quiro. L’indret, situat al capdamunt d’un serradet, ja era conegut pels més grans d’Ossera amb el nom de “la Capella”.

Tot i que normalment no figura als principals catàlegs de l’art català, en determinats cercles se suposava, des de feia temps, l’existència d’una capella romànica que seria el precedent remot de l’actual església de Sant Quiro i Santa Julita d’Ossera, ubicada dins d’aquest nucli de la vall de la Vansa.

L’antiga capella de Sant Quiro d’Ossera, poc més que un tarter de rocs al moment de començar els treballs, s’ha revelat com una antiga església romànica, dels segles XI o XII malgrat que els esments més antics daten de finals del segle XVII. És de petites dimensions, tot just cinc metres d’ample per tretze de llarg, presenta una porta al mur de ponent i està capçada per un absis semicircular a llevant.

Les tasques arqueològiques han consistit en el buidatge de tot l’enderroc acumulat a l’interior de l’església, abandonada des del segle XIX, fins arribar al nivell de la solada, situada prop d’un metre i mig per sota del nivell de l’inici de la intervenció, així com a la definició dels murs perimetrals externs. Si bé la campanya actual es dóna per tancada amb uns resultats satisfactoris, no es descarta una nova intervenció l’estiu de l’any vinent per tal d’acabar de definir el perfil extern del petit temple i consolidar els murs.

La iniciativa de la intervenció arqueològica ha estat obra de l’Associació per a la Conservació i la Restauració dels Retaules de la Vansa i Fórnols, hi ha comptat amb la col•laboració del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, que ha aportat la figura del director de l’excavació en la persona de l’historiador Carles Gascón, Tècnic de Patrimoni Cultural de l’entitat, i de l’Ajuntament de la Vansa i Fórnols. Al llarg d’aquestes dues setmanes, un total de prop de trenta voluntaris procedents d’Ossera, Padrinàs, la Seu d’Urgell, Barcelona i Sant Cugat del Vallès hi han participat per determinar les principals característiques del temple i aproximar-ne una cronologia.

Mostrar formulari de contacte