Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Acaben les obres de millora del cabal ecològic de la presa de Cavallers, a la Vall de Boí

Acaben les obres de millora del cabal ecològic de la presa de Cavallers, a la Vall de Boí

Es va buidar la infraestructura fins a la cota mínima i això ha permès instal·lar un bypass i noves vàlvules de seguretat

Presa de Cavallers (Foto: Endesa)
Presa de Cavallers (Foto: Endesa)
13/06/2024 13:05

Endesa ja ha posat en marxa el nou conducte que garantirà el cabal ecològic de la presa de Cavallers, ubicada al terme municipal de la Vall de Boí, a l'Alta Ribagorça, dins la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L'operació era necessària per a la conservació dels hàbitats i espècies que viuen aigües avall.

Els treballs de millora a la infraestructura, que han acabat recentment, han consistit en la instal·lació d'un conducte bypass de 300 mm de diàmetre i la col·locació d'unes noves vàlvules de seguretat i operació. Les obres van començar al setembre i van suposar el buidatge de la presa fins a la seva cota d'explotació, tot aprofitant el final de l'estació seca i les baixes aportacions a l'embassament.

La intervenció va permetre dur a terme les dues iniciatives imprescindibles per al compliment dels cabals ecològics estacionals: la construcció de la canonada, que assegura que el cabal de manteniment no es vegi afectat per cap avaria ni imprevist, i la instal·lació de les dues noves vàlvules de desguàs. Així, s'ha contribuït a la preservació de la biodiversitat i els valors naturals del seu entorn, tenint en compte que la presa de Cavallers està situada en un enclavament d'alt valor ecològic.

Mesures de seguretat

Durant tota l'operació de buidatge de l'embassament s'han aplicat unes mesures de seguretat específiques, un seguiment acurat, la presa de mostres d'aigua i macroinvertebrats (abans, durant i després de l'operativa) i la monitorització de l'aigua embassada a l'ivó natural. A més, també s'ha seguit un Pla de Rescat específic elaborat pel Departament d'Acció Climàtica per protegir les espècies de peixos presents i minimitzar qualsevol impacte que es pogués produir a l'entorn durant l'execució dels treballs. 

Mostrar formulari de contacte