Acció de protesta de la PAH Alt Urgell per demanar solucions als desnonaments
La plataforma comarcal ha 'empaperat' dues oficines bancàries per denunciar l'augment d'execucions hipotecàries El col·lectiu exigeix que les persones que renuncien a l'habitatge no hagin de seguir pagant el deute
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de l'Alt Urgell s'ha sumat aquest cap de setmana passat a la protesta simultània que ha dut a terme el col·lectiu arreu de Catalunya per denunciar la continuació i l'increment de desnonaments per impagament dels préstecs. El grup va 'empaperar' les façanes de dues oficines bancàries a la ciutat, amb adhesius i cartells en els quals alerten de les greus conseqüències socials d'aquesta situació.
La campanya reclama que els bancs -alguns dels quals han estat rescatats amb diners públics- no es quedin amb l'habitatge dels qui no poden fer front a la hipoteca. També denuncien el fet que a l'Estat espanyol, a diferència d'altres països, les persones afectades han de seguir pagant el deute malgrat que hagin renunciat a l'habitatge. Per això, reclamen la dació en pagament. L'entitat considera que s'està parlant de "quantitats insignificants de diners en comparació amb els beneficis obtinguts pels bancs". Així, per exemple, el BBVA va aconseguir fins al setembre passat uns guanys de més de 3.000 milions d'euros.
La PAH assegura que a l'Alt Urgell també hi ha moltes persones afectades i "cada vegada són més", si bé asseguren que molta gent té por de fer pública la seva situació pel fet de tractar-se d'un entorn amb poca població i on la majoria de gent es coneix. Actualment són 20 els membres que integren la plataforma a l'Alt Urgell, entre afectats, exafectats i familiars. També s'hi sumen ciutadans indignats amb la situació actual.
Després que el Govern espanyol rebutgés una iniciativa legislativa popular (ILP) que va comptar amb més d'1.400.000 firmes i en la qual es proposava la dació en pagament amb efectes retroactius, darrerament s'ha presentat una altra al Parlament català per acabar amb els desnonaments i la pobresa energètica a Catalunya.
Cal recordar que el Govern espanyol ha prohibit a la Generalitat aplicar la normativa catalana per impedir que les empreses energètiques tallin serveis com ara llum i gas a les famílies que no poden pagar les factures.