Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Acció Climàtica adjudica per subhasta més de 18.000 tones de fusta dels boscos públics de Catalunya

Acció Climàtica adjudica per subhasta més de 18.000 tones de fusta dels boscos públics de Catalunya

Els lots subhastats provenen principalment de l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, la Cerdanya, el Pallars Jussà, la Noguera i, per primer cop, del Ripollès. L'objectiu de la mesura és dinamitzar la gestió forestal

Bosc públic de Catalunya (Foto: Acció Climàtica)
Bosc públic de Catalunya (Foto: Acció Climàtica)
25/06/2024 19:29

El Departament d'Acció Climàtica ha tret a licitació aquest dimarts 36 lots de fusta provinent de boscos públics. De prop de 30.000 tones totals, se n'han adjudicat més de 18.000 per un import superior als 285.000 euros.

La licitació s'ha fet abans de l'estiu per facilitar que les 23 empreses del sector que hi han participat puguin realitzar els treballs d'aprofitament i extracció de fusta durant la segona meitat de l'any. Els lots provenen principalment de l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, la Cerdanya, el Pallars Jussà, la Noguera i, per primer cop, del Ripollès.

La subhasta de boscos públics és una de les mesures que el Departament té en marxa per dinamitzar la gestió forestal, especialment a l'àmbit de propietat pública, ja siguin d'entitats locals o de la Generalitat. A Catalunya, els boscos públics ocupen una superfície aproximada de 500.000 hectàrees, cosa que representa un 24% de la superfície forestal al país.

Més aprofitament

Tot i la quantitat de fusta subhastada, la directora general de Boscos d'Acció Climàtica, Anna Sanitjas, reconeix que encara hi ha camí per recórrer. "Estem a mig camí; els boscos públics estan ordenats en un 40% i tenim recorregut per ampliar aquest aprofitament", ha subratllat. Sanitjas també ha afirmat que intenten adaptar-se a les demandes del sector i per això també han inclòs dos lots a l'Alt Urgell que permetien l'aprofitament plurianual, una fórmula que fa possible oferir fusta i assegurar la feina de dos anys a la mateixa zona per contribuir a l'estabilització dels llocs de treball. 

El Ripollès s'afegeix per primer cop

Aquest any, per primera vegada s'incorpora la comarca del Ripollès, amb sis lots i 4.518 tones de fusta. En concret, s'han incorporat els municipis de Campelles, Gombrèn (amb dos lots), Planoles, Vallfogona del Ripollès i Vilallonga de Ter. La presidenta del Centre D'espais Naturals del Ripollès i batllessa de Campelles, Judit Cornellà, s'ha mostrat molt satisfeta perquè han col·locat tot el material. "Hi ha hagut moltes ofertes i sortim contents", ha subratllat, tot especificant que seran uns ingressos que permetran seguint fent gestió forestal sostenible.

Preus estables des de fa anys

La gestió forestal i l’aprofitament de la fusta d’aquests boscos públics permet millorar-ne la vitalitat, reduir-hi el risc d’incendis i fer-los més resistents enfront de sequeres, plagues forestals i altres fenòmens extrems causats pel canvi climàtic. "Quan més gestió es fa, millor fusta hi ha", afirma David Díaz, de l'empresa Explotació Forestal de Catalunya, que assenyala que el mercat "sembla que té més moviment" si bé els preus es mantenen estables des de fa anys. En el seu cas, s'ha quedat quatre lots, dos a l'Alt Urgell i dos a la Cerdanya, amb la idea d'usar la fusta per fer palets i embalatge. "Ens agradaria més volum per reduir costos, però s'ha fet un esforç del departament per posar fusta a la indústria", afegeix. 

Gran part de la fusta que s’ha subhastat prové de boscos ordenats, que en el cas dels espais naturals de protecció especial s’han sotmès a l’informe dels òrgans de gestió corresponents a fi d’incorporar les condicions que permetin fer compatible l’aprofitament d’aquestes forests amb la conservació de la biodiversitat.

Funcionament de la subhasta

Com a curiositat, en la subhasta d'aquest dimarts hi ha hagut tres empats, de manera que s'han hagut d'assignar els lots a sort (els empresaris havien de treure un número d'una bossa). Alguns dels lots també han quedat deserts. "Això passa quan la fusta està en llocs de difícil extracció i els costos de feina són molt cars", explica Joan Mallarach, dedicat també a la gestió forestal. Aquest empresari de Vallfogona del Ripollès també s'ha mostrat satisfet per la subhasta: "No m'ho esperava, ha anat molt bé i hem sortit ben parats". Ell ha comprat dos lots, un al seu poble i un altre a Vilallonga de Ter que aniran destinats a fer palets i en menor mesura bigues de construcció, biomassa i llenya.

Tal com demanava el sector, aquest any també s'ha consolidat el criteri d'establir dos preus distingint el cost de la fusta per a serra del preu per a trituració, d'acord amb les estimacions dels volums d'aprofitament.

Mostrar formulari de contacte