Acord al Parlament per combatre la crisi de preus agraris
JxCat, ERC i el PSC consensuen un document que també insta el Govern a negociar la PAC segons les necessitats territorials. Òscar Ordeig espera que la proposta s'apliqui de manera efectiva i que ajudi a frenar la despoblació de zones rurals
El Parlament de Catalunya ha acordat una proposta que, entre d'altres punts, insta el Govern a potenciar instruments com ara l’Observatori de Preus Agraris i Agroalimentaris de Catalunya "per tal de fer front a pràctiques abusives en els preus i així buscar l’equilibri entre les diferents baules de la cadena, que faciliti que els productors rebin un preu just". En la mateixa línia, es vol sensibilitzar tots els productors i intermediaris que intervenen en la distribució d'aliments, per tal d'evitar males praxis i prevenir el malbaratament d'aliments.
La petició de combatre la crisi de preus al sector agrari l'han consensuat els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC i el PSC-UpA. El document també reclama que el Govern negociï l’aplicació de la nova política agrària "de manera territorialitzada, amb l’objectiu que cada territori pugui gestionar el seu sobre de fons i establir el seu pla estratègic, molt més adaptat a la realitat propera del seu sector i alineats amb els objectius de la política agrària comuna". D'altres punts que s'hi ha inclòs són "invertir en les noves xarxes de regadiu i en la modernització de les actuals, com un element clau i necessari per la producció d’aliments en un escenari de canvi climàtic"; impulsar i formalitzar, amb els agents econòmics i socials, el Pacte Nacional per l’Alimentació; i reactivar el Consell Català de l’Alimentació, com a "organisme orientador de les polítiques alimentàries per mantenir el sector agroalimentari com un dels capdavanters del país tant a nivell d’excel·lència de les produccions com pels estàndards de qualitat i seguretat".
El diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha valorat positivament l'acord a què han arribat amb els grups del Govern. Ordeig creu que "amb voluntat de diàleg es pot assolir acords que donin solucions a les necessitats reals del país, en aquest cas, d’un sector tant estratègic com és l’agrari i ramader”. Ordeig ha advertit, però, que “els compromisos assolits, i que han de garantir recuperar els instruments de transparència a la cadena alimentària, preus justos o aturar el despoblament a zones rurals, han de ser una realitat de futur immediat” i hi ha afegit que “aquestes no poden quedar en paper mullat com hem vist anteriorment, per exemple, amb el darrer ple monogràfic sobre Agricultura, en el que es van concretar molts acords però bona part s’han incomplert”.
Pel que fa a la Proposta de Resolució sobre Agricultura, que s’ha d’aprovar aquest dimarts en la represa del ple de política general, Ordeig ha posat de relleu els punts que fan referència a aquells “instruments que han d’acabar amb la crisi de preus que pateixen l’agricultura i la ramaderia”. Un altre dels compromisos "especialment rellevants", segons Ordeig, és el d’impulsar una comissió interdepartamental, liderada per Agricultura, "per aturar la despoblació a les zones rurals”. En aquest sentit, Ordeig ha reclamat que “és imprescindible recuperar els serveis bàsics de salut, ensenyament, afers socials, infraestructures, ocupació, telecomunicacions retallades en els darrers 8 anys” i opina que “revertir la davallada del pressupost" a la demarcació de Lleida, que el PSC xifra en un 80%, i "el 40% del pressupost d’Agricultura" ha de ser "també una prioritat per garantir aquesta cohesió i justícia social i territorial”.
Valoritzar els productes ramaders i els boscos
La proposta consensuada també insta a "desenvolupar estratègies de valorització dels subproductes d’origen ramader en el marc de l’impuls de la bioeconomia i l’economia circular" i a "definir la política forestal estratègica per tal d’incloure mesures d’adaptació i mitigació del canvi climàtic, la prevenció dels riscos naturals i la valorització del sector forestal català".