Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Acord entre la CCMA i el Conselh Generau per potenciar la presència de l'aranès

Acord entre la CCMA i el Conselh Generau per potenciar la presència de l'aranès

El pacte preveu més aparició als mitjans digitals vinculats a TV3 i Catalunya Ràdio. Carlos Barrera espera que això ajudi a frenar el retrocés en l'ús social de la llengua pròpia a la vall
Acord per augmentar la presència de l'aranès als mitjans de la CCMA (Foto: CGA)
08/04/2019 18:55

La vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, i el síndic d'Aran, Carles Barrera, han signat un conveni de col·laboració per potenciar l'ús de l'aranès a TV3, Catalunya Ràdio i a les webs de la CCMA. El síndic d'Aran ha dit que d'aquesta manera es donarà més visibilitat a la realitat aranesa i de manera especial a la seva llengua.

Barrera ha recordat que el coneixement oral i escrit de l'aranès és "força bo", però en canvi lamenta que l'ús social per part dels mateixos habitants de la vall és "molt feble". Barrera creu que Iniciatives com aquesta han de contribuir a revertir aquesta situació.

De la seva part, Núria Llorach ha anunciat que les dues primeres accions concretes que es portaran a terme són la realització de dos programes a la Val d'Aran: 'El Foraster' i 'Joc de Cartes'. Llorach ha explicat que l'aranès tindrà més presència a les webs de la CCMA a partir d'ara perquè, afirma, és un deure de la Corporació "normalitzar" l'ús de la llengua aranesa i, tot i que "ja hi havia bones voluntats" entre els dos governs, ara hi haurà un document que "obliga" a complir uns mínims.

El síndic s'ha compromès a enfortir el Departament de Política Lingüística del Conselh Generau d'Aran per tal de facilitat la traducció a l'aranès del màxim de continguts possibles i poder assessorar en aspectes lingüístics en la traducció de notícies o programes en català a l'aranès.

Mostrar formulari de contacte