Acord històric per al forfet únic d'esquí a Andorra
Les societats gestores anuncien la comercialització conjunta de totes les estacions, amb la incorporació de Pal-Arinsal al grup Grandvalira Resorts. Xavier Espot celebra el pacte i considera que "reforça enormement" el país com a destinació internacional de neu
Andorra disposarà a partir d'aquesta propera temporada d'un forfet unificat d'esquí, que permetrà accedir a totes les pistes del país. Aquest dimarts s'ha presentat l'acord d'integració de Pal-Arinsal al grup Grandvalira Resorts, que fa que des d'ara totes les estacions del Principat formin part d'una empresa gestora comuna i, en conseqüència, puguin oferir un passi conjunt que permet, als aficionats que ho desitgin, disposar de fins a 303 quilòmetres de pistes. Properament s'anunciarà com es concretarà aquesta nova línia de comercialització i com es compaginarà amb els passis específics dels diferents sectors esquiables.
Grandvalira va néixer l'any 2003 amb la creació d'un forfet conjunt de Pas de la Casa-Grau Roig i Soldeu-El Tarter, que mantenien les seves estructures empresarials. L'any 2018 l'empresa SAETDE -propietària de Pas de la Casa-Grau Roig- va adquirir la majoria de l'accionariat d'Ordino-Arcalís, que fins llavors havia conformat el domini Vallnord juntament amb Pal-Arinsal. Ara, finalment, amb la integració de Pal-Arinsal amb Soldeu-El Tarter, s'ha obert la porta a la possibilitat de comercialitzar a gran escala, per primer cop a la història, un forfet conjunt de totes les quatre històriques estacions andorranes.
Estacions amb activitat tot l'any
A banda de poder oferir als esquiadors un domini esquiable més gran, en aquesta nova etapa es vol reforçar l'aposta per posicionar Andorra "com a país de neu i d’activitats d’oci a la muntanya els 365 dies de l’any" i situar-lo "entre les primeres destinacions europees pel que fa al volum de superfície esquiable". A la presentació de l'acord, el president del Consell d’Administració de Grandvalira i cònsol major de Canillo, Francesc Camp, ha manifestat que el pacte "estableix les bases del futur de la neu a Andorra". El també exministre de Turisme ha remarcat que l'esquí és "un sector cada cop més competitiu a escala internacional i que després de la pandèmia encara s’ha tornat més agressiu", pel fet que, lluny de retrocedir, "molts dominis esquiables d’Europa estan invertint encara més a renovar les seves instal·lacions per ser més atractius".
De la seva part, el conseller delegat de SAETDE, Joan Viladomat, ha valorat que la nova passa endavant "culmina un esforç d’integració de les societats que gestionen els dominis esquiables del país, que es va iniciar l’any 2003 amb la creació de Nevasa i que va continuar l’any 2018 amb la integració d’Ordino Arcalís a Grandvalira, naixent així Grandvalira Resorts, al que ara s’uneix l’estació massanenca".
Suport dels comuns i del Govern
El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, hi ha afegit que "la integració d’Ordino Arcalís el 2018 ha estat un punt d’inflexió per tal que avui puguem estar aquí", i assegura que estan "encantats de formar part d’aquest projecte". També des dels comuns, la cònsol major de la Massana, Olga Molné, ha remarcat que aquesta parròquia ja fa temps que aposta per oferir activitat tot l'any i s'ha consolidat com un referent pirinenc de la BTT, amb el seu Bike Park i l'organització de proves de la Copa del Món UCI de bicicleta de muntanya; la més recent, aquesta setmana passada. Finalment, la màxima responsable del Comú d'Encamp, Laura Mas, celebra que l'acord hagi arribat amb "consens" i amb una "visió àmplia de país", perquè "Andorra continuï sent un referent de l'esquí en l'àmbit internacional".
A aquest acord també s'hi ha referit el cap de Govern, Xavier Espot, que ha volgut subratllar la importància que té a nivell nacional. Espot ha afirmat que és "una de les millors notícies dels últims temps a nivell turístic i de país", perquè "reforça enormement la posició d'Andorra com a destinació de neu" amb una estratègia conjunta de les societats gestores.
De la seva part, el conseller executiu i director general de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella, s'ha mostrat convençut que l’acord permetrà al país "ser més forts a l’hora d’afrontar els reptes en l’àmbit de la sostenibilitat i el canvi climàtic del sector" i que això "enfortirà l’economia del país".