Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Acord per a la construcció d'una planta de biomassa a l'Alt Urgell

Acord per a la construcció d'una planta de biomassa a l'Alt Urgell

El projecte contempla l'explotació de 60.000 hectàrees forestals, entre elles les 5.360 hectàrees de la muntanya d'Alinyà L'objectiu és crear 130 llocs de treball directes i indirectes
Biomassa - Signatura acord
28/07/2010 15:00

L’Obra Social de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’empresa basca Enerpellet, han formalitzat aquest dimecres un acord per a la construcció d’una planta de biomassa a l’Alt Urgell. La signatura és el primer pas per a tramitar les gestions d’inici del projecte.

A l’Alt Urgell la planta posarà en explotació prop de 60.000 hectàrees forestals de propietat pública i privada, entre elles les 5.360 hectàrees de la muntanya d’Alinyà, espai natural propietat de l’Obra Social. L'ús final de la biomassa serà proveir de combustible una planta de generació energètica, producció de pèl·lets de qualitat certificada DIN plus, estella i floc. Cal destacar que l’eficiència energètica de la planta serà màxima. La calor generada en el procés de producció elèctrica s’utilitzarà per assecar la biomassa i fer pèl·let i floc.

En l'àmbit mediambiental, la posada en marxa de la planta afavorirà la gestió forestal de molts boscos comunals i particulars que ara tenen grans dificultats en ser mantinguts, disminuirà el risc d’incendis, augmentarà la biodiversitat, reduirà els nivell d’emissions de CO2 i produirà energia d’origen renovable.

En termes econòmics, aprofitarà els productes forestals de la comarca, i reduirà la seva dependència i cost energètic, amb l’objectiu de crear uns 130 llocs de treball directes i indirectes.

Pel que fa a l'impacte social, suposarà la implantació de gent al territori i la inserció laboral de persones discapacitades, ja que la planta impulsarà un CET. Cal destacar a més, que seria el primer CET a la comarca. L’Alt Urgell és de les poques comarques catalanes que encara no en disposa.

Els dinou municipis de l'Alt Urgell han participat, a través del Consell d'Alcaldes del Consell Comarcal, en tot el procés de pressa de decisions per a la construcció de la planta. La iniciativa va començar a gestar-se a finals del 2009. El Consell Comarcal ha prioritzat la voluntat dels municipis i entitats menors descentralitzades, ja que són ells els principals actors per a fer realitat aquest projecte de la comarca.

Amb aquesta iniciativa l’Obra Social de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa reforça el seu caràcter innovador "alhora que potencia al màxim les sinèrgies socials i mediambientals, tot apostant per la dinamització econòmica de la zona". Segons s'indica, "la proposta és un clar exemple de l’aposta de l’Obra Social pel medi ambient i la resposta a les necessitats socials com a uns dels seus principals àmbits d’actuació".

Mostrar formulari de contacte