Acord per a una nova fase de rehabilitació de la capella de la Immaculada
L'Ajuntament de la Seu i el DPTOP invertiran 250.000 euros en l'arranjament de la coberta, façana i la fusteria de l'edifici El nou espai cultural podria obrir-se al públic a finals d'any
L'Ajuntament de la Seu d'Urgell i el departament de Política Territorial i Obres Públiques han signat aquest matí de dijous un conveni per a impulsar la segona fase de les obres de rehabilitació de la capella de la Immaculada, en el marc dels ajuts de l'1% cultural. El pressupost dels treballs serà de 250.000 euros, que aportaran a parts iguals la Generalitat i el municipi.
La firma de l'acord farà possible l'arranjament de les cobertes, les façanes i la fusteria de l'església, així com el sistema de calefacció. Segons s'ha indicat des del DPTOP, el projecte s'ha ampliat perquè "les successives intervencions han permès posar al descobert patologies i insuficiències constructives que feien necessària la restauració".
L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha manifestat que l'objectiu de la millora era "fer d'aquesta sala un exemple de recuperació del patrimoni històric i convertir-la en un nou espai cultural per a la ciutat i un complement per a les activitats que es duen a terme a l'edifici cultural de les Monges". Batalla considera la capella de la Immaculada "un petit tresor al bell mig de la ciutat, que donarà servei a tota la ciutadania". El nou equipament s'obrirà al públic a finals d'any.
Per la seva banda, el conseller del DPTOP, Joaquim Nadal, ha expressat la seva satisfacció pel resultat de la restauració d'un element arquitectònic com l'antiga església. Per Nadal, "s'ha aconseguit conservar l'ànima de l'edifici". I hi ha afegit que "és bo que en la transformació de les ciutats s'hagi sabut conservar alguns espais en desús per tornar-los a donar una funció diferent a la que tenien, però igualment important".
La primera fase de les obres de la capella de la Immaculada, finançada també amb càrrec a l'anterior conveni de l'1% cultural de l'any 2007, va suposar una inversió de 586.000 euros, que van servir per adequar la capella, bastida el primer terç del segle XVIII, com a auditori. Igualment, es va condicionar per al seu ús com a aula magna i sala de conferències, mentre que els adjacents es van remodelar per a serveis complementaris. Així, fruit d'aquelles primeres tasques, s'ha dotat la capella d'una gran sala d'exposicions i altres activitats artístiques.
Visita a l'Horta del Valira
Després de la visita a la Capella de la Immaculada -on s'ha signat el conveni de la segona fase de les obres de rehabilitació- l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i el conseller del DPTOP, Joaquim Nadal, s'han desplaçat fins a la nova urbanització de la ciutat, l'Horta del Valira cedida recentment per part de l'Institut Català del Sòl (INCASÒL) a l'Ajuntament urgellenc.
Durant la visita a la nova àrea urbanística de la Seu, l'alcalde urgellenc ha subratllat que l'Horta del Valira és "una aposta per la qualitat de vida, ja que combina la previsió d'habitatges i equipaments amb àmplies zones verdes i d'esbarjo, entre les quals hi ha el meandre del riu Valira, a prop de Castellciutat". Segons Batalla, “ara cal posar ànima a la urbanització, amb la nova escola, el CEIP La Valira, i la residència geriàtrica, projectes propis de l'Ajuntament que ja es troben encarats”.
Batalla també ha afegit que la urbanització de l'Horta del Valira preveu la construcció d'uns 950 habitatges. D'aquests, més de 200 seran de promoció pública en els diferents règims (de protecció oficial amb lloguer, de compra i amb preu concertat).