Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Acord per cedir a l'Ajuntament del Pont de Suert els equipaments culturals i esportius construïts per Enher

Acord per cedir a l'Ajuntament del Pont de Suert els equipaments culturals i esportius construïts per Enher

El conveni amb Endesa inclou un cinema, una pista de tennis i un camp de tir impulsats a la dècada de 1950, quan van arribar a la vila molts treballadors per a la construcció de preses i centrals hidroelèctriques
Pista de tennis construïda per Enher al Pont de Suert (Foto: GER / ACN)
19/05/2021 19:55

Endesa i l'Ajuntament del Pont de Suert han signat un conveni que formalitza la cessió d'una propietat de la companyia elèctrica al consistori, perquè els veïns del municipi en puguin fer ús. Es tracta dels immobles que allotgen el cinema, la pista de tenis i el camp de tir.

Aquests equipaments de caràcter esportiu, cultural i social estaven pensats per a ús dels empleats que treballaven en la construcció de les grans centrals i preses. Amb el nou acord, passen a ser propietat de l'Ajuntament i, per tant, equipaments d'ús públic. El conveni l'han signat l'alcalde del Pont de Suert, Jose Antonio Troguet; el director d'actius immobiliaris d'Endesa, Julio Panea, i el responsable de Gestió de Patrimoni de la companyia, Antonio Colchero. També hi ha estat present Rosa Marsol, presidenta de GER, l'associació que ha vetllat per la gestió i manteniment d'aquestes instal·lacions des de la seva creació.

Troguet ha remarcat que el traspàs d'aquests equipaments, a més del valor cultural, esportiu i lúdic, suposa la culminació d'un procés d'obertura en el seu ús, que ja va començar ara fa uns anys i que "té una innegable transcendència social".

Augment de la població durant els anys de grans obres

Als anys 50 del segle passat, l'Empresa Nacional Hidroelèctrica de la Ribagorçana (Enher) va escollir el Pont de Suert per allotjar el personal que treballava en la construcció de les grans instal·lacions hidroelèctriques, com la presa de Cavallers i Escales o les centrals de Caldes i el Pont de Suert, entre d'altres.

Aquesta circumstància va propiciar que la capital de l'Alta Ribagorça multipliqués per 7 la seva població en vint anys: va passar dels 475 habitants que tenia l'any 1940 als 3.434 de l'any 1960. Alhora, en aquestes dues dècades el municipi del Pont de Suert (que inclou una vintena de nuclis més) va passar de tenir prop de 1.700 habitants a tenir-ne 4.639. A partir de llavors, però, amb la fi de les grans obres, la població va tornar a reduir-se de mica en mica i actualment és d'unes 2.300 persones, de les quals 1.700 viuen al nucli principal.

La presència d'Enher va comportar la construcció no només d'habitatge, per al personal i les seves famílies, sinó d'altres instal·lacions socials (escoles, església i centre mèdic), culturals (el cinema) i esportives (la pista de tenis i el camp de tir). L'Associació Grup Empresa Ribagorçana (creada pels treballadors d'Enher) s'ha encarregat des de llavors i fins ara de custodiar, gestionar i mantenir els equipaments.