Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Acord per establir a l'Aeroport Andorra-la Seu una base del GRAE i mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat

Acord per establir a l'Aeroport Andorra-la Seu una base del GRAE i mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat

Interior podrà fer servir la instal·lació aèria urgellenca com a centre per als rescats de muntanya amb helicòpter a l'Alt Pirineu. El cos especialitzat també seguirà disposant de la base de Tírvia per als dies amb més afluència de visitants a la muntanya
Vista aèria de les instal·lacions de l'Aeroport Andorra-la Seu (TES)
15/01/2021 10:30

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, Isidre Gavín, i la secretària general del Departament d’Interior, Elisabeth Abad, han signat aquest divendres al matí un conveni de col·laboració que permetrà establir a l’Aeroport Andorra-la Seu d’una base del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i de diversos mitjans aeris del Cos de Bombers de la Generalitat.

Mitjançant aquest acord, el Departament d’Interior podrà fer servir les instal·lacions de l’aeroport urgellenc com a base permanent del GRAE a la zona del Pirineu Occidental. D’aquesta forma es garantirà que durant tot l’any hi haurà una unitat de rescat helitransportada a l’Alt Pirineu.

Tot i això, la conselleria ha remarcat que seguiran utilitzant igualment la base existent fins ara a Tírvia, que des d'ara se centrarà en la  millora de la cobertura territorial els dies en què hi ha més afluència de visitants a la muntanya. En la decisió de comptar amb dues bases s'hi ha tingut en compte el fort increment d'aficionats a les excursions pel Pirineu al llarg dels darrers anys i el fet que això ha anat acompanyat també d'un notable augment dels rescats de muntanya, ja sigui per accidents fortuïts o per imprudències. Segons Interior, "el manteniment d’aquesta ubicació, i la incorporació de la de l’aeroport d’Andorra-la Seu, donarà una millor capacitat de cobertura en els rescats de muntanya a tota la franja del Pirineu".

L'Ajuntament de la Seu ho valora com "una excel·lent notícia"

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, s'ha felicitat de l'anunci fet pels departaments de Territori i d'Interior. El batlle urgellenc ho considera "una excel·lent notícia per a tothom" i n'ha destacat que la creació d'una nova base del GRAE suposarà "millors condicions de treball, nova activitat a l'aeroport i manteniment de la base de Tírvia, que compartirà paper amb aquesta".

Fàbrega ha recordat que des de la seva formació (JxCat) es van comprometre a cercar l'establiment d'aquest servei a l'Alt Urgell. Per això, ha agraït la tasca feta pels consellers Damià Calvet i Miquel Sàmper, com també per l'exconseller Miquel Buch i per l'exalcalde de la Seu, Albert Batalla, "per iniciar aquest camí".

De la seva part, el vicealcalde de la Seu, Francesc Viaplana, també ha valorat aquest anunci com "una gran notícia per al nostre territori" i de manera particular per als agents del GRAE i de tot el cos de Bombers de la Generalitat.

Avions de vigilància i atac contra incendis forestals

El camp de vol urgellenc també acollirà amb aquest conveni els avions de vigilància i atac, per a la lluita contra els incendis forestals. Aquests aparells hi seran destinats especialment fora de la campanya d’estiu, tot donant resposta així "a la progressiva desestacionalització del risc d’incendis forestals a causa del canvi climàtic, que provoca que el risc d’incendi afecti gran part de l’any i no només l’estiu", expliquen des de la conselleria.

La incorporació d’aquesta base dels GRAE i dels avions de vigilància s’emmarca en la intenció de potenciar el servei de rescats de muntanya i, d'altra banda, reforçar la lluita contra els incendis forestals al Pirineus, que és un dels objectius establerts en el Projecte Bombers 2025.

La instal·lació aeroportuària compta amb una plataforma d’estacionament, una àrea d’estacionament d’helicòpters, espais per a la ubicació de tallers i oficina, un edifici de serveis generals i un edifici destinat als serveis de prevenció i extinció d’incendis. També disposa d'una instal·lació de subministrament de combustible, amb dos dipòsits amb capacitat per a 7.500 litres cadascun.

Per a la utilització per part del cos de Bombers de l’aeroport, es realitzaran les següents actuacions.

  • Adequar l’edifici destinat als serveis de prevenció i extinció d’incendis de l’aeroport necessaris per aquest tipus de base.
  • Disposar d’un espai a la zona aire de l’aeroport per instal·lar-hi mòduls no permanents per completar l’espai necessari per a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments.
  • Disposar d’un espai fora de la zona aeroportuària per a un camp de maniobres i per ubicar-hi vehicles d’emergència.
  • Establir com a base de mitjans aeris (MAER) l’aeroport d’Andorra-la Seu per desplegar les aeronaus en períodes temporals concrets, per afrontar el risc d’incendis forestals, o bé per tenir una base operativa en cas d’emergència.

Mostrar formulari de contacte