Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Acorden la captura de l'óssa Hvala

Acorden la captura de l'óssa Hvala

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, el Conselh Generau d'Aran i el Ministeri de Medi Ambient espanyol crearan un grup de seguiment dels óssos del Pirineu CIU demana la col.locació d'un xip a tots els exemplars i recorda que també s'han vist animals a l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà
Óssa Hvala
27/10/2008 17:47

El Conselh Generau d'Aran, el Departament de Medi Ambient i Habitatge i el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí han acordat en la reunió d'urgència mantinguda aquest dilluns que es portarà a terme la captura de l'óssa Hvala, que el passat dijous va atacar un caçador a Les (Val d'Aran). Amb la captura de l'animal es vol saber com va succeir l'atac de la setmana passada i veure quin és l'estat de l'óssa. A més, les tres administracions s'han posat d'acord per crear de forma immediata un equip de treball compost per tècnics de les tres institucions que s'encarregarà del seguiment dels exemplars d'ós al Pirineu. La voluntat és que l'administració francesa també s'hi acabi sumant.

D'aquesta manera, les tasques de captura de l'óssa posades en marxa pel Conselh seguiran endavant fins la captura de l'animal. En cas que l'animal creués la frontera francesa o comencés la hibernació, els tècnics haurien de decidir quin procediment se segueix i els caldria la col·laboració de França per capturar l'animal, que segons les darreres informacions facilitades pel Conselh Generau d'Aran es troba molt a prop de la zona fronterera.

Tot i aquestes mesures empreses, el Conselh Generau d'Aran segueix mostrant la seva oposició al programa de reintroducció d'óssos al Pirineu, segons ha dit el síndic d'Aran, Paco Boya, mentre la directora general de Medi Natural, Núria Bonaventura, ha mostrat la posició del Departament de Medi Ambient perquè el programa de reintroducció segueixi endavant, això si, amb un major control sobre els óssos per evitar que es puguin repetir accidents com el de dijous passat.

Per la seva banda, CiU exigeix la captura immediata de l’ós bru de la Val d’Aran i la col·locació d’un xip a tots els exemplars per a conèixer la seva ubicació en tot moment. El diputat nacionalista Agustí López demana que no s’introdueixin més exemplars a Catalunya sense el consens del territori i reclama a la Generalitat que desenvolupi la Llei de la Biodiversitat per tal de crear un protocol que determini si un animal ha de ser introduït o no.

CiU recorda que en els darrers temps també s’han vist exemplars d’ós bru a l'Alt Urgell, al Pallars Sobirà i al Pallars Jussà. El departament de Medi Ambient en comptabilitza un total de vint. Al  municipi d'Alàs i Cerc, per exemple, es van produir el passat mes d'agost diversos incidents amb els óssos. La Generalitat va confirmar que a l'extrem nord-oest del Cadí Moixeró s'hi havia localitzat una óssa amb dos cadells.

Mostrar formulari de contacte