Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Acord per limitar la navegació i coordinar la gestió d'aparcaments a Mont-rebei

Acord per limitar la navegació i coordinar la gestió d'aparcaments a Mont-rebei

L'objectiu és evitar la massificació i que els vehicles estacionin a les pistes i les carreteres. Nova reunió de la Comissió de Seguiment del Congost, que s'ha dut a terme a la Diputació de Lleida
02/11/2021 19:40

La Comissió de Seguiment del Congost de Mont-rebei, reunida aquest dimarts a la Diputació de Lleida, ha acordat limitar les activitats de navegació a l'embassament de Canelles i habilitar aparcaments regulats per evitar la massificació de l'espai. Les propostes s'incorporaran al document que realitza Prames, l'empresa adjudicatària dels treballs de redacció del futur Pla d'usos, per establir una estratègia d'actuació i gestió integral de l'entorn del pantà i el congost.

Els aparcaments que es regularan són el de Corçà i la Pertusa i se'n vol crear un de nou a Sant Esteve de la Sarga, limitant a 500 el número de vehicles permesos entre els tres pàrquings. També es vol concretar que l'accés sigui d'un màxim de 2.000 persones en un dia.

A banda de limitar la capacitat dels tres aparcaments, el sistema coordinat de gestió ha d'evitar que els vehicles estacionin a les pistes i les carreteres. Igualment, es considera que cal establir un màxim d'embarcacions a l'embassament de Canelles per no sobrepassar l'afluència de les 2.000 persones en una jornada a tot l'espai.

Ús turístic però sostenible

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha assegurat que el document final que resulti de les deliberacions amb els municipis implicats busca trobar l'equilibri entre un ús turístic econòmicament responsable i, alhora, sostenible i respectuós amb l'entorn. Per aquesta raó, és important que els municipis de Lleida i la Franja puguin delimitar un sistema de coordinació que passi tant per acordar un màxim d'aparells de navegació com de l'afluència màxima permesa de vehicles. En aquest sentit, ha anunciat que abans que acabi l'any es farà una nova reunió entre els municipis per, entre d'altres coses, estudiar el nombre de persones que poden accedir a través de la làmina d'aigua i com es gestionarà pels ajuntaments aquest flux de persones.

El president de la Diputació d'Osca, Miguel Garcia, ha recordat que les dues diputacions estan complint la seva funció com a mitjancers i facilitadors de l'espai, però que han de ser els municipis els que finalment arribin a un acord amb el qual tots se sentin beneficiats i s'afavoreixi la protecció de Canelles i Mont-rebei.

Pla d'usos

L'empresa adjudicatària del Pla d'usos, després del procés de licitació i contractació efectuat per la Diputació d'Osca, és Prames SA, una empresa fundada el 1989 a Saragossa i especialitzada en la redacció de projectes vinculats a l'entorn de la muntanya i el senderisme, serveis cartogràfics, restauració i senyalització de camins de muntanya, així com la construcció de refugis.

El document sobre l'entorn de l'embassament de Canelles i del congost de Mont-rebei és fruit de la col·laboració entre les diputacions de Lleida i Osca, formalitzat l'agost de 2020, amb l'objectiu de fixar les línies generals d'actuació en la zona i establir una pauta per a la promoció i posada en valor d'aquest espai natural a través del turisme com a motor econòmic del territori, minimitzant el risc per a les persones, a causa de l'estat geològic de la zona.

  • Congost de Mont-rebei (Foto: Fundació Catalunya La Pedrera)
  • Reunió de la Comissió de seguiment del congost de Mont-rebei, a la Diputació de Lleida (Foto: Diputació de Lleida)

Mostrar formulari de contacte