Actes a la Seu per commemorar el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida
L'Oficina Jove de l'Alt Urgell i l'Associació Antisida de Lleida organitzen taules informatives a l'Institut Joan Brudieu i a la mateixa Oficina Jove alturgellenca. RàdioSeu emetrà l'1 de desembre una entrevista per parlar sobre la prevenció del VIH
L'Oficina Jove de l'Alt Urgell (OJAU) i l'Associació Antisida de Lleida organitzen conjuntament a la Seu i comarca diversos actes en commemoració del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que tindrà lloc el pròxim 1 de desembre.
La primera activitat ha tingut lloc aquest dilluns, 23 de novembre, amb una taula informativa a l'Institut Joan Brudieu de la Seu per oferir informació als estudiants sobre la prevenció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual. D'altra banda, dimarts vinent, coincidint ja amb la jornada de sensibilització, l'Oficina Jove de l'Alt Urgell oferirà també un espai d'informació que restarà obert de deu del matí a dues del migdia.
També el dia 1, a les 12 hores, RàdioSeu emetrà l'entrevista realitzada a responsables de l'Associació Antisida de Lleida, on es parlarà sobre la prevenció del VIH, les funcions d'aquesta entitat, així com del servei de salut que funciona setmanalment des de l'Oficina Jove de l'Alt Urgell.
Espai de salut a l'OJAU
Segons informa l'Ajuntamen de la Seu d'Urgell, cal recordar que cada dilluns, de dos quarts de cinc de la tarda a les set del vespre, l'Associació Antisida de Lleida disposa d'un espai propi dins de l'Oficina Jove de l'Alt Urgell (OJAU) on es realitzen proves ràpides de VIH i de la sífilis. Així mateix, es duen a terme assessoraments i la dispensació de material preventiu, tot de manera gratuïta i confidencial.
La infecció pel VIH
La infecció pel VIH continua essent un problema de salut pública prioritari, en un entorn on es detecta un cert relaxament davant d'aquesta malaltia entre la població en general i sobretot entre els joves. El nombre d'infeccions per VIH s'ha mantingut estable durant l'última dècada a Catalunya, amb unes 700 persones infectades cada any. Aquesta xifra significa que cada dia se segueixen produint dos nous contagis. Malauradament, prop d'una quarta part dels infectats pel virus de la immunodeficiència adquirida no saben que ho estan, i fins al 42 per cent dels nous contagis es detecta massa tard.
Les altes xifres de contagi i la falta de consciència davant el perill de contraure la malaltia de la majoria de joves, fa que no es pugui baixar la guàrdia. Segons informen des de l'Associació Antisida de Lleida, "cal seguir informant i conscienciant a la població de la nostra vulnerabilitat, ja que tothom és susceptible de patir aquests tipus d’infeccions".